• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Mesaje Recente

#1
Autocunoaștere. Gânduri și idei / ADH: Monitorizarea ES
Ultimul mesaj de Șerban Stănescu - Mar 16, 2025, 02:26 PM
ADH: Monitorizarea ES

    


    O schimbare de perspectivă

    Începând cu 05-02-2025, mi-am propus să îmi schimb prespectiva privind monitorizarea parametrului principal. Am decis să trec de la CS% (Concentrația în Solide) la ES (Echivalentul în Solide).
    Mi-am propus să urmăresc ce se petrece când Atenția este dirijată în primul rând către reducerea treptată a ES (Echivalentului în Solide).


    Grafic separat cu TH, ES și CS%

    Ca primă măsură, m-am decis să fac separat, o serie de grafice cu evoluția a trei parametri: TH (Total Hrană), ES (Echivalentul în Solide), CS% (Concentrația în Solide), pentru a putea urmări pe același grafic, corelațiile care rezultă din monitorizarea ES ca parametru principal.
    Momentan, am la dispoziție datele începând cu 05-02-2025, întrucât până la acea dată, observațiile mele țineau cont în primul rând de valoarea CS% (Concentrației în Solide)
    Am trasat astfel graficele atât pe Ianuarie cât și pe pe Februarie, inclusiv cel pe Martie, pentru a putea copmpara valorile și tendințele variației acestor valori.
    Datele sunt următoarele: Media CS% pe ianuarie, este 18,68% iar pe februarie, este 20,61%. Pe primele 14 zile ale lunii martie, este 22,43%.
    Valorile medii ale ES, sunt: ianuarie = 520 grame; februarie = 567 grame; martie (14 zile) = 464 grame.
    Valorile medii ale HT (Hrană Total), sunt: ianuarie = 2860 grame; februarie = 2810 grame; martie (14 zile) = 1960 grame.

    Monitorizare HT-ES-CS Ianuarie 2025


    Monitorizare HT-ES-CS Februarie 2025



    Primele concluzii

    Din aceste valori, studiind și graficele, rezultă destul de clar următoarele:
  • Valoarea ES recomandabilă. Este situată mult sub valoarea estimată inițial, (700 grame/zi) și anume, undeva sub 400 grame/zi;
  • Valoarea CS%. Din cele două grafice și cel parțial pe martie, rezultă clar că există o dependență direct proporțională între ES, CS%, și respectiv HT;
  • Monitorizarea HT. Am observat că monitorizând ES (Echivalentul în Solide), obțin rezultate mai bune, deși pentru CS%, am avut un regres destul de important, mai ales în luna curentă (martie). Pe de altă parte, am descoperit intervalul în care mă pot situa cu ES, pentru a ajunge la scăderi corespunzătoare atât ale HT cât și ale ES și CS%;. Astfel, este evident pe grafic faptul că HT a scăzut, fiind necesară și o cantitate de Apă mai mică pentru îmbunătățirea digestiei;
  • Consumul de Apă. Reglarea consumului de apă, a fost mai ușor de realizat atunci când ES s-a situat în intervalul ES < 350. Valorile cele mai convenabile, au apărut în zona ES 200... 300 grame/zi. Astfel, m-am putut situa la nivelul 900 – 1200 grame Apă/zi.
  • Graficele HT-ES-CS%. Graficele prezentate mai sus, demonstrează destul de explicit dependența de tip direct proporțional a celor trei parametri. Astfel, în mai puțin de o lună, am reușit să identific valoarea pe care trebuie să o urmăresc ca maxim admisibil, în stadiul actual. Ținând cont de faptul că am pornit de la o estimare bazată pe datele corespunăzătoare anului 2023 și o parte a anului 2024 (ianuarie – august), adică ES < 700 grame/zi, acum bazându-mă pe noile date experimentale, am nevoie să mă încadrez sistematic în zona ES < 500 grame/zi.


#2
Autocunoaștere. Gânduri și idei / ADH: Apa și Digestia
Ultimul mesaj de Șerban Stănescu - Mar 15, 2025, 02:44 PM
ADH: Apa și Digestia


    CS: Observații, Corelații

    Urmărind evoluția valorilor parametrilor pe graficele trasate pentru CS%, am observat următoarele aspecte:


  • Concentrația în Solide. Cu cât Concentrația în Solide (CS%) este mai mică, cu atât durata somnului scade, odată cu frecvența și consistența fecalelor.
  • Somnul. Crește durata somnului odată cu CS, dar apare un decalaj, o întârziere între această creștere și creșterea duratei somnului. Am observat că există o corelație între variația greutății, frecvența fecalelor și creșterea duratei somnului, ceea ce înseamnă că durata digestiei, crește cu CS. Asta are logică, întrucât celulele se hrănesc cu electroliți, iar durata proceselor de transformare a mâncării în electroliți, depinde de cel puțin doi factori: CS și cantitatea zilnică de apă consumată.
  • Fecalele. Frecvența și consistența fecalelor, depinde clar de CS. Asta înseamnă că digestia devine din ce în ce mai dificilă, odată cu creșterea CS, ceea ce este logic. Durata somnului crește, precum și timpul necesar digestiei.
  • Digestia. Este mai lentă și decalajul între ziua cu CS mare și zilele cu durată mare a somnului crește, atunci când CS depășește 25%. Astfel, în zilele în care am depășit 25%, durata somnului a depășit chiar și 9 ore și această durată, s-a prelungit cel puțin o zi mai târziu, chiar dacă în ziua următoare am scăzut sub 20%.
  • Apa. Cantitatea de apă consumată zilnic, influențează masiv digestia și durata somnului, asta a devenit foarte clar. De asemenea, frecvența și consistența fecalelor. O cantitate de 300 grame, este prea puțin și duce la constipație și la alte dereglări. Cantitatea minimă de apă necesară, pare să fie 900 grame, dar observ că și atât, este puțin. Cel mai probabil, este nevoie să ajung la 1200 – 1500 grame. Foarte probabil, cantitatea asta, depinde și de nivelul momentan al toxinelor și de CS, în egală măsură. Ceea ce este dificil, este să fac o regulă din consumul zilnic a 1200 grame de apă. Fără o dirijare a Atenției susținută, inerția, comportamentul automat, inconștient, duce la 300 grame/zi, chiar și la mai puțin și uneori, la renunțarea la apă!
  • Greutatea. Greutatea, variația de la valoarea de seara la cea de dimineață, oferă indicii privind felul în care a decurs digestia. Am verificat deja de mai multe ori, corelația între cantitatea de apă consumată zilnic, fecale și durata somnului. Sunt legate foarte strâns între ele.

    ES, Echivalentul în Solide
    În perioada ultimelor 40 de zile, mi-am deplasat Atenția către valoarea ES. Astfel, am reușit să observ că valorile parametrilor discutați mai sus (CS%, Somnul, Fecalele, Digestia, Apa, Greutatea) sunt foarte puternic influențate de exact acest parametru: ES - Echivalentul în Solide.
    Deși numărul experimentelor în care mi-am propus să mă situez sub valoarea ES < 700 grame/zi este încă foarte mic, am reușit să observ ceva cu totul nou: am remarcat că, în intervalul ES = 150 – 350 grame/zi, apare tendința de auto-reglare a acestor parametri. Asta mă conduce la concluzia temporară cel puțin că, repetând de suficient de multe ori experimentele în care mă încadrez în acest interval, adică ES < 350 grame/zi, voi putea ajunge la un nivel la care semnalele organismului sunt suficient de clare și parametrii urmăriți pot fi menținuți în intervalele stabilite fără un efort exagerat de mare.
    Această observație a apărut ca ceva neașteptat și în consecință, am nevoie să studiez mai atent dacă ipoteza se verifică și în ce condiții se poate vorbi despre Autoreglare.

    Peste 550 de zile de observații

    De-a lungul intervalului (august 2023 – martie 2025), dar mai ales în ultimele aproximativ 6 luni, mi-am orientat Atenția către realizarea corelațiilor între cantitatea de apă și modul în care se desfășoară digestia. Am ținut aici seama de CS (Concentrația în Solide).
    În ultimele patruzeci de zile, cum am spus mai sus, am pus în centrul observațiilor valoarea ES - Echivalentului în Solide.
    Astfel, practica m-a condus la concluzia că o cantitate de apă consumată zilnic, pe lângă faptul că este puternic dependentă de CS, influențează foarte mult modul în care are loc digestia și de asemenea, durata digestiei, care poate depăși 48 de ore de la ingerare, mai ales când consumul de apă este situat sub valoarea 600 grame/zi, iar CS se situează peste 20%.
    Am vorbit despre asta la începutul acestui articol, în CS: Observații, Corelații și am și revizuit datele din intervalul august 2023 - prezent.
    Consecințele consumului redus de apă, sunt multiple. Primul aspect observabil, este apariția constipației care, dacă acest consum este situat sub 600 grame, se cronicizează.
     Constipația frecventă și forma mai gravă, constipația cronică, demonstrează o digestie foarte slabă. Rezultatul este o nutriție necorespunzătoare în general și una foarte proastă, la nivel celular. În aceste condiții, creșterea alarmantă a nivelului de toxine în organism, devine cel mai des, galopantă.

    Pe lângă constipație, mai apare și riscul apariției hemoroizilor, care se manifestă mai ales când constipația este frecventă și situația mai gravă, când este cronicizată.
    Pe lângă aceste inconveniente pe care le consider destul de periculoase, mai trebuie să semnalez și apariția treptată a hipoxiei cronice.
    Procesul de digestie, are nevoie de două componente în cantități foarte mari: Apă și Oxigen. Fără aceste două componente, viteza cu care se instalează intoxiacțiile cronice, crește, până când organismul începe să cedeze.
    Alt aspect periculos este și faptul că, tranzitul lent din colon, acumularea deșeurilor, conduc la procese de fermentație și putrefacție (descompunere) a materiilor fecale, care produc gaze toxice și măresc foarte mult aciditatea. Aciditatea mărită, duce treptat la disfuncții cronicizate ale pancreasului și în final, la afecțiunea numită "Diabet". Forma particulară este aici irelevantă.

    Alimentele și CS

    Mi-am orientat Atenția și asupra structurii alimentației, pornind de la ideea regimurilor alimentare cunoscute: Carnivor, Omnivor, LOV (Lacto-Ovo-Vegetarian), Vegetarian și Vegan.
    Aria de investigație este mult prea extinsă pentru a putea efectua un număr suficient de mare de observații experimentale și a studia în detaliu toate corelațiile și implicațiile fiecărui regim alimentar în parte.
    Totuși, am reușit să remarc faptul că, ce anume mănânc (tipul de aliment) are o importanță secundară, atât timp cât CS este mică (sub 14%) și cantitatea zilnică de apă este de peste 600 grame.
    Alt factor favorizant al digestiei, pe lângă Apă și CS < 14%, este cantitatea totală de Hrană la nivelul unei zile. La cantități sub 3000 grame/zi, digeastia se îmbunătățește semnificativ și cantitatea de deșeuri solide acumulate ca fecale, scade semnificativ și ea.
    Îmbunătățirea structurii alimentației, este din câte observ o chestiune de nivelul următor de complexitate.
    Primele aspecte care trebuie rezolvate în schimbarea alimentației, sunt cantitatea de apă consumată zilnic și Reducerea CS sub valoarea 12%.
    Abia după cel puțin 24 de luni de regim alimentar la acești parametri, putem vorbi despre trecerea la ceva mai complex. Fără un suport corespunzător la nivel celular, vom eșua în aceleași tipare mentale de hrănire cu mâncăruri cu CS mai mare de 15%.


    Alimentele și ES (Echivalentul în Solide)

    În ultima perioadă de 40 zile, am observat că urmărirea foarte atentă a ES - Echivalentului în Solide., dă rezultate mai bune, cel puțin deocamdată.
    Este foarte posibil însă ca această situație să fie consecința numărului mare de zile de practicare a ADH - Auto-Disciplinei Hranei (807 zile), care a produs schimbări insesizabile dar constante în Corpul Fizic.
    Momentan, cred că este secundar acest aspect al stadiului reconstrucției Corpului Fizic, avâmd în vedere faptul că procesul este abia la început: mă aflu în ziua ADH 807, ceea ce raportat la timpul necesar reconstrucției Corpului Fizic (7 ani, 2557 zile) reprezintă abia 31% din efortul necesar finalizării acestei reconstrucții.
    Deocamdată, ipoteza de lucru conturată mă conduce la concluzia că pot obține rezultate mult mai bune dirijându-mi Atenția către acest parametru, ceea ce am și continuat să fac de peste o lună.
    De aici, rezultă că este necesar să evit acele alimente sau preparate alimentare cu ES > 50%, altfel sunt nevoit să cresc consumul zilnic de apă.
    Din nefericire, această situație este dificil de înlăturat, întrucât obiceiurile culinare moștenite trans-generațional timp de mii de ani și devenite "tradiții culinare", înseamnă o listă cu preparate dintre care, peste 50% au valori ale ES > 60%


#3
Autocunoaștere. Gânduri și idei / Setea și Digestia
Ultimul mesaj de Șerban Stănescu - Mar 14, 2025, 03:00 PM
Setea și Digestia


    Narativele legate de sete

    De-a lungul vieții, m-am întâlnit cu două povești (narative) mai răspândite, legate de sete:
  • "Ai mâncat prea sărat". Aici, practica demonstrează cu totul altceva.
  • "Ai băut cam mult". Aceasta, se referă desigur la consumul de băuturi alcoolice.

    În ce măsură se verifică în practică cele două povești?


    Observațiile mele

    În cei 21 de ani de experimente legate de hrănire, m-am străduit să mă bazez pe observațiile proprii legate de ceea ce mănânc și de efectul pe care îl obțin. Cum răspunde Corpul Fizic la mâncare.
    În articolele anterioare, am abordat mai multe aspecte legate de digestie și de influența mâncării asupra digestiei.
    Povestea a început atunci când, folosindu-mă de experiența Postului cu Apă, am remarcat aspecte dificil de explicat prin "știința oficială".
    Astfel, am remarcat importanța Apei în procesul de Hrănire și influența extrem de ridicată a cantității de Apă asupra procesului digestiei.
    M-a interesat de-a lungul anilor, să clarific ce anume poate cauza această senzație: setea.
    Având la bază un liceu de chimie, am pornit de la această zestre și m-am întrebat care pot fi procesele de bază ale digestiei.
    Am descoperit astfel că avem două procese de bază: hidroliza și reacțiile de tip Redox (Oxido-reducere). Acestea două sunt cele mai răspândire reacții chimice și mare parte din industria chimică, se bazează pe astfel de procese.
Evident, mai sunt și alte tipuri de reacții în chimie, dar acestea interesează cel mai mult în procesul digestiei.
    Astfel, devine destul de evident faptul că, pentru a putea obține nutrienții necesari din alimente, avem nevoie de un solvent: Apa.
    Celulele, așa cum ne învață biologia din școala generală și liceu, se hrănesc cu electroliți. Simplificând la maximum, electroliții sunt fie soluții apoase ale unor săruri ionizabile (anorganice și organice), fie soluții ale unor compuși liposolubili (solubili în grăsimi).
    Astfel, devine clar faptul că ceea ce numim "sete", este modul în care organismul avertizează cu privire la deficitul de Apă din organism.
    Cu alte cuvinte, atunci când cantitatea de mâncare consumată are un conținut prea ridicat în Solide, avem nevoie de multă Apă, pentru a putea obține electroliții necesari hrănirii celulelor, pe de o parte; pe de altă parte, o cantitate de apă semnificativă, se consumă în procesele de fragmentare a unor compuși cu molecule mari, complexe, cum sunt grăsimile animale, de pildă. Deși în aceste procese Apa are doar un rol de catalizator, este important de subliniat faptul că există două tipuri de Apă:
    Apa Biologic Activă, care se găsește în Apa netratată termic (ne-fiartă) și în alimentele vegetale.
    Apa Biologic Pasivă, este o Apă "uzată" sau altfel spus, este o Apă reciclată, provenită din diferitele reacții de rupere a moleculelor complexe din mâncare, în cadrul proceselor Redox.
    Această din urmă formă de apă, este Apa care este reținută în țesuturi și este răspunzătoare în cea mai mare parte de fenomenul numit "îngrășare".
    Acest lucru este ușor de constatat de către cei carte țin Post cu Apă: în primele zile, pierdeile în greutate sunt masive.
    La alte forme de Post, mai puțin severe decât Postul cu Apă, fenomenul "slăbirii", este poate mai puțin rapid, dar se observă.
    Astfel, o viteză a pierderii în greutate de 15 – 20 kilograme în aproximativ 30 zile de Post, este un fenomen destul de răspândit și cunoscut.
    Cum o astfel de slăbire rapidă este dificil de explicat prin pierderea (arderea) "grăsimilor", era nevoie de o altă explicație, cu atât mai mult cu cât atunci când dieta este foarte săracă în grăsimi, este dificil de explicat de unde provine o astfel de cantitate uriașă de grăsimi.
    Pe de altă parte, chimia și biologia ne explică conceptele "concentrație" și respectiv "metabolism".
    Astfel, pe lângă toxinele pe care le consumăm din mâncare, în procesul digestiei, se produc și alte substanțe care provin din dezasimilație și care trebuie eliminate, ele fiind practic, toxine.
    Atunci când concentrația acestor toxine depășește un anumit nivel, organismul este nevoit să stocheze apă în țesuturi, pentru a reduce concentrația medie.
    Probabil cea mai neglijată parte a acestui aspect, este aciditatea.
    Astfel, mare parte a toxinelor sunt substanțe acide, fie provenite direct din mâncare (mâncărurile acre), fie rezultate din procesele de digestie.
    Din nefericire, extrem de puțini oameni înțeleg că echilibrul, Armonia Ființei, presupune menținerea unui pH de 7,1 – 7,2.
    Asta, însemnând "ușor bazic".
    Cred că este ușor de înțeles pentru oricine că un acid cu concentrație mare, produce arsuri chimice, care uneori pot fi grave, însemnând deteriorarea a milioane de celule, într-un timp extrem de scurt, raportat la capacitatea de regenerare a organismului. Din acest motiv, organismul apelează la retenția în țesuturi de Apă Biologic Pasivă. Acest fenomen, lasă impresia "îngrășării", care cum se poate înțelege, este de fapt un semn al unui nivel de intoxicare foarte ridicat pe de o parte și pe de altă parte, al unei digestii disfuncționale.

    Cum pot fi verificate aceste afirmații?

    Fie prin Auto-Observare continuă și foarte multe experimente alimentare făcute Conștient, fie prin măsurare Radiestezică (pentru cine practică Radiestezia), fie prin analize de laborator.
    În vremea din urmă, pe piață au apărut pH-metre la prețuri accesibile, deci aproape oricine își poate procura un astfel de aparat și poate măsura nivelul acidității mâncărurilor. Majoritatea felurilor de mâncare, au un pH acid, la unele feluri de mâncare (murături și ciorbe de exemplu), aciditatea fiind chiar foarte ridicată: 3 – 3,5, uhneori, chiar mai mare (2 - 3).
    Deși medicina oficială oferă o altă explicație hiper-acidității gastrice, gastritelor și ulcerelor, o privire din perspectiva acidității mâncărurilor consumate, clarifică adevărata cauză a multor boli digestive, inclusiv a diabetului (disfuncție a pancreasului).


    Concluzie

    Multe din problemele de sănătate pot fi evitate și chiar tratate, dacă privim cu seriozitate maximă simptomul "sete" pe de o parte; pe de altă parte, este necesar să înțelegem că pentru organism, Apa este de neînlocuit și că a consuma orice alte lichide, doar sporește canitatea de Apă Biologic Pasivă, îngreunând astfel digestia și ducând la îngrășare.






#4
ADH: Practica noii Discipline

    Funcționează?

    Începând cu 05-02-2025, am stabilit o valoare maximă estimativă pentru ES, la 700 grame/zi.
    Fără să îmi fi propus altceva la acel moment decât să revăd datele din urmă și să mă decid pe baza rezultatelor experimentale cum procedez mai departe, constat după 31 zile (astăzi este 08-03-2025) că simpla manifestare în scris a intenției, m-a menținut sub această zonă de maxim.
    Ceea ce s-a petrecut însă, demonstrează că am de muncit destul de mult pentru a mă încadra în noile reguli de Auto-Disciplină.
    Astfel, am înregistrat o creștere a valorilor diurne ale CS%Concentrației în Solideceea ce demonstrază că mă confrunt cu o rezistență a Corpului Fizic și că am nevoie să îmi dirijez Atenția cu mai multă fermitate.
    Pe de altă parte, observ că păstrarea Intenției și Auto-Observarea continuă, dau rezultate, chiar dacă momentan, sub nivelul necesar.

    Supra-Efortul

    Este necesară forțarea încadrării în valorile stabilite?

    Practica demonstrează că, potrivit scrierilor lui G. I. Gurdjieff și respectiv P. D. Uspenski, un astfel de efort este necesar.
    Pe de altă parte, rezultatele experimentale din perioada 01-01-2023 – 30-06-2023, m-au ajutat să definesc mai clar zona dintre "obișnuit" și "patologic", aici "patologic" însemnând acel nivel al supra-efortului la care organismul începe să funcționeze anormal și să am dificultăți dificil de suportat.
    Ca interval de timp necesar re-armonizării și îmbunătățirii acestor parametri, datele experimentale sugerează un interval de 180 zile (6 luni).
    Am prin urmare coordonatele de bază ale Muncii cu Sine.
    Restul, înseamnă ca întotdeauna, Practică!

    Ce înseamnă "supra-efort" în noile condiții?

    Am reușit să stabilesc niște valori noi ale parametrilor: ES<500 grame/zi și CS%<16%.
    Astfel, durata încadrării în aceste noi valori, poate fi de maximum 6 luni (180 zile), potrivit experienței acumulate. O forțare a încadrării în aceste valori, poate însemna reducerea intervalului de timp necesar încadrării, de exemplu, la 90 zile. Desigur, orice devansare a termenului, este un progres dar aici este vorba despre menținerea acestor valori pe termen nedefinit (toată viața). Pe cale de consecință, o re-evaluare continuă a rezultatelor, este necesară prevenirii "lenevirii" — adică, a complacerii în zona de confort.
    Momentan, pot spune doar că reconfigurarea internă, pare să necesite minimum 21 de zile, pentru un singur parametru. Urmărind trei parametri, este de așteptat să fie nevoie de o perioadă mult mai lungă. Aritmetic vorbind, ar fi vorba despre minimum 63 de zile. Ținând seama de observațiile anterioare, estimez că o relativă stabilitate se poate atinge după 90 zile.
    Evident, datele culese zilnic, vor arăta cât de corectă este estimarea aceasta.
    Înclin să cred că, potrivit experimentelor anterioare, rezultate bune se vor putea vedea după 6 luni. Asta, însemnând prin iulie – august 2025.


#5
Autocunoaștere. Gânduri și idei / DHH: Dezavantaje
Ultimul mesaj de Șerban Stănescu - Mar 07, 2025, 12:06 PM
DHH: Dezavantaje


    DHH: Dieta Hiper-Hidratată

    Despre Dieta Hiper-Hidratată, am vorbit mult pe acest Forum și chiar și în materialele video. La vremea respectivă (2016 - 2023), aveam nevoie de foarte multe informații să pot lua decizii privitoare la regimul de hrănire și la cum anume să abordez procesul hrănirii.
    Timpul a trecut, de la DHH am trecut treptat la ADH (Auto-Disciplina Hranei) și pentru că acum am intrat în anul 22 al experimentelor, vreau să abordez partea de inconveniente legate de respectarea unui regim de hrănire de tipul DHH (Dieta Hiper-Hidratată).
    Este acea parte care există în orice, dar pe care majoritatea fie o expediază fie o evită și pe care eu am considerat și consider în continuare că este la fel de important ca orice altceva să o abordez.


    Excesul de Apă

    Principalul aspect de care trebuie ținut seama în cadrul DHH (Dieta Hiper-Hidratată), este riscul de a ajunge la consumul de Apă în exces.
    Am observat asta destul de târziu față de momentul când am început experimentele și am avut îndoieli, până când m-am decis să trec de la DHH la ADH, în decembrie 2022.
    La vremea respectivă, am observat doar că dacă consum o cantitate mare de Solide, am nevoie să cresc destul de mult cantitatea de Apă consumată și că asta duce inevitabil la creșterea cantității totale de Hrană consumată pe de o parte; pe de altă parte, duce la un inconvenient mult mai mare din perspectiva consecințelor în timp: supra-solicitarea rinichilor (aparatul uro-genital).
    Am trăit experiența aceasta, în perioada ianuarie – iulie 2022 și atunci am înțeles că trebuie să revizuiesc toate datele și să regândesc totul.
    În vremea respectivă, mă interesa în mod special să mă încadrez într-o valoare a CS% (Concentrația în Solide) cât mai mică, chiar sub 5%.
    Acest dezavantaj semnificativ, a impus regândirea întregii strategii a Auto-Disciplinei Hranei (ADH).
    Astfel, am reluat experimentele dirijându-mi Atenția cu precădere la evitarea excesului de Hrană.
    Am înțeles de asemenea că mă confrunt cu un nou nivel de dificultate, care constă în necesitatea de a urmări mai mulți parametri, altfel modificarea unui singur parametru, duce la rezultate slabe.
    De exemplu, dacă am urmărit menținerea unei valori mici a CS%, am ajuns la exces de Apă; dacă am urmărit reducerea Apei, m-am confruntat cu valori mai mari ale CS%.
    Așa am ajuns la concluzia că trebuie să urmăresc cu precădere valoarea ES (Echivalentul în Solide).
    În prezent, mă strădui să urmăresc trei parametri: cantitatea totală de Hrană; Echivalentul în Solide și Concentrația în Solide.
    Din 2004 de când am început procesul de regândire a Hrănirii, este pentru prima oară când în experimentele pe care le fac, am introdus această regulă de Auto-Disciplină.



#6
ADH: Atac la Zona de Confort


    Douăzeci și una de zile

    Sunt deja trei săptămâni de când mi-am revizuit regulile Auto-Disciplinei Hranei.
    Deși mă așteptam la alte rezultate, mă așteptam să reușesc să mă încadrez, m-am confruntat cu o rezistență foarte mare la noile condiții.
    Deși pe ansamblu am reușit să mă încadrez în zona ES (Echivalent Solide)<700 g/zi, asta a venit cu un preț pe care l-am plătit: am "picat" cu brio la CS% (Concentrația în Solide).
    Față de ce mi-am propus, este rău. Am înregistrat practic, un regres destul de neplăcut.
    Pe de altă parte, am aflat ceva important și anume, faptul că, așa cum rezulta din calculele privind Difuzia Inovației, am întâmpinat rezistență din partea celulelor și țesuturilor cu longevitate mai mare.
    Faptul că am oscilat însă în limite largi, demonstrează însă și partea bună, anume, faptul că celulele cu durată de viață scurtă, sunt un aliat foarte bun.
    De aici, rezultă cel puțin trei concluzii:

  • Continuitatea. Este imperios necesar să continui, oricât de dificil ar fi mai departe. Am mai întrerupt și am văzut unde duce asta;
  • Păstrarea noilor reguli. Trebuie să fac efortul de a păstra noile reguli, cu atât mai mult cu cât constat că cele vechi au funcționat și au produs rezultate. Noile reguli, este adevărat, crează o presiune suplimentară, care așa cum constat, a însemnat un atac la zona de confort. Întrucât am constatat "pe pielea mea" cum se spune ce rezultă din blocarea într-o zonă de confort oarecare, este strict necesar să forțez aceste limite, dacă vreau să pot progresa.
  • Atenția. Se pare că și la acest capitol am de muncit cu mine însumi. Deplasarea Atenției de la valoarea CS% (Concentrația în Solide) la valoarea ES (Echivalent Solide), m-a condus la pierderea performanțelor la celălalt parametru. De aici, rezultă clar că am nevoie să îmi dezvolt Atenția.


    Am ținut să fac publice aceste informații, în ideea că mai sunt și alți oameni care vor să treacă de la cantitate la calitate, să se trezească în Conștiință. Calitate, atât în privința Hranei cât mai ales, în general: o viață mai armonioasă, mai sănătoasă.
    Pentru mine cel puțin, faptul că am reușit să mă țin departe de probleme majore de sănătate (de medici, de farmacii, de spitale), înseamnă doar o încurajare să merg mai departe. Altfel, este încă puțin. Poate chiar foarte puțin. Dacă iau drept bună povestea Patriarhilor biblici din Geneză, atunci, Corpul Fizic, este conceput pentru cel puțin 500 de ani de viață (Vezi Geneza: 5, 1 – 32). Oricât de "poveste" am considera noi biblia, Vechiul Testament, este cel puțin stranie coincidența privitoare la longevitate, de-a lungul atâtor generații.

    Putem pune asta pe seama Postului?

    Dacă privim la ce mâncau evreii în timp ce străbăteau deșertul alături de Moise, avem cel puțin niște indicii privitoare la legătura dintre Post și Longevitate.
    Partea neplăcută a poveștii, e că acest Post, a durat patruzeci de ani, potrivit aceluiași "Vechiul Testament"!
    Din nefericire, detaliile privind ce înseamnă "Mană" ca Hrană, lipsesc. Posibil ca la acea vreme să fi fost ceva atât de comun, încât cronicarilor să le fi fost imposibil să se gândească să explice asta.
    Așa cum în București, e puțin probabil să îți dea cineva întâlnire "la coada calului", "la Inter" sau "la Trocadero" și să te rătăcești prin oraș. Sunt multe alte puncte de reper în București, care sunt referite ca atare (Ioanide, Bulandra, Patria, Scala, Unirea, Dristor, Moghioroș, Basarab, Nord, etc.).
    Mă îndoiesc însă că peste două mii de ani și chiar mai puțin, se va mai ști "cu de la sine înțeles" că "La coada calului" înseamnă la statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate / Hotel Intercontinental.


#7
Reinventarea Corpului Fizic

    Câteva analogii

    Despre tema Reinventării, am discutat cam tot timpul în ultimii cinci ani și mai mult chiar, atât în materielele video de pe canalul YouTube R-DDL cât și în articolele publicate aici, pe acest Forum.
    Se pare că încă sunt mulți oameni care se întreabă "Cum ne Reinventăm?", deși asta am explicat cu lux de amănunte, în cei trei ani și jumătate cât s-a derulat cursul video R-DDL.
    Voi prezenta din acest motiv, câteva analogii și câteva semnificații posibile ale termenului Reinventare.
    Iată-le: Înnoire; Reconstrucție; Refacere.
    Voi folosi niște analogii cu elemente de tehnică și tehnologie, care ne sunt în ultimele decenii, foarte familiare: Calculatorul; Radioul; Televiziunea; Telefonia mobilă.
  Elementul comun al acestor tehnologii de comunicație, este Frecvența.
    Dacă privim cu atenție la aceste elemente de tehnologie, constatăm că avem o caracteristică comună, extrem de importantă: Frecvența.
    La calculator și telefonul mobil, Frecvența pe care lucrează procesorul, este cea care dă informații privind posibilele performanțe ale dispozitivului în discuție și desigur, calitatea și versatilitatea componentelor. În cazul radioului și al televiziunii, posibilitățile de recepție și calitatea recepției, depind tot de Frecvență și desigur, de calitatea și versatilitatea componentelor (pieselor).
    După cum se poate observa, avem aici două caracteristici decisive în materie de performanță: componentele fizice și banda de frecvență în care poate lucra un aparat sau altul.
    Oricât ar putea părea de surprinzător, în cazul Ființei umane, avem aceleași caracteristici decisive pentru performanță și calitate: Frecvența de lucru și calitatea componentelor.
    Diferența constă în natura materialelor din care sunt construite componentele fizice. În vreme ce la tehnologie predomină mai ales ca importanță materialele anorganice (procesor, circuitistică) în cazul omului, avem predominant componente bio-organice și "cărămida fundamentală" din care este construit Corpul Fizic (Mașina Umană), este Celula.
    De aici, putem desprinde cu ușurință o concluzie, făcând o paralelă cu dispozitivele tehnologice:
    Dacă vrem performanță de la noi înșine, este nevoie să putem opera într-o bandă de frecvență cât mai largă și să avem componente fizice (Celule, țesuturi, organe), cât mai performante.
    Reformulând ideea de mai sus, dacă vrem performanță de la noi înșine, avem nevoie să rezonăm într-o bandă largă de frecvențe și să fim sănătoși.


    Reconstrucția și Performanța

    Cam toată lumea care are pe-acasă un dispozitiv sau altul, fie că este un calculator oarecare, fie un telefon modern (radio, TV), știe că pentru a crește performanța în cazul unui calculator, este necesară schimbarea unor componente importante: procesor, RAM, medii de stocare — de la HDD (Hard Disk Drive ) la SSD (Solid State Drive) — și dacă am epuizat toate posibilitățile oferite de placa de bază, atunci înlocuim întregul calculator.
    În vreme ce la radio, televizor și telefonul mobil schimbarea pieselor componente este imposibilă și putem doar înlocui dispozitivul vechi cu unul nou, la calculatoare, avem ceva mai multe posibilități, prevăzute din fabricație. Altfel spus, componenta numită "placă de bază", poate suporta un număr oarecare de actualizări (upgrade) ale componentelor cheie (procesor, RAM, stocare).
    Paralela noastră cu tehnologia însă, se termină aici.
    La Ființa umană, perfomanța maximă, este imposibil de măsurat în vreun fel, deoarece capabilitățile mașinii Umane, depășesc de departe capabilitățile tehnologiilor enumerate mai sus.
    Celulele noastre se re-construiesc de mii, poate de milioane de ori într-o singură viață de om. Banda de frecvență în care rezonează Ființa umană, este și ea variabilă și depinde în măsură decisivă de starea Mașinii Umane (Sănătatea) și de ceea ce în calculatoare se numește "Software" sau programe și care în cazul Ființei umane, se numesc "Tipare Mentale".
    Aceeași afirmație privitoare la Actualizare, este în egală măsură adevărată în cazul omului și la partea "Hardware" și la partea "Software".
  Astfel, Ființa Umană, poate să se re-construiască sau cum am spus în cursul video, să se Reinventeze atât Corpul Fizic (partea hardware) cât și bagajul Tiparelor Mentale (partea software).


    Elementul cheie: Hrana

    Extrem de puțină lume înțelege cât de importantă este Hrana. Majoritatea confundă "Hrană" cu "Mâncare" și mâncarea, este doar ceea ce introducem în aparatul digestiv. Hrana, pe de altă parte, este un domeniu vibrațional mult mai înalt decât Mâncarea, adică acele materii pe care le întroducem în aparatul digestiv.
  Ne hrănim cu o multitudine de Vibrații din Câmpul de Energie Radiantă și din nefericire, facem asta inconștient.
    Din această perspectivă Postul, de la cele mai ușoare forme la cele mai severe, este un instrument indispensabil.
  Prin Post, putem determina felul în care ne Reinventăm, adică, felul în care se regenerează Celulele, țesuturile și organele Corpului Fizic.
    Folosim materii prime de calitate slabă, vom obține rezultate de calitate slabă.
    De altfel, cei care sunt realmente interesați de Evoluție, știu că în statistica mondială privind bolile (starea de sănătate), pe primul loc, sunt bolile digestive.

  Trezirea în Conștiință

    Despre Trezirea în Conștiință, pe care o amintește atât de des Călin Georgescu, am spus destul de multe și în cursul video R-DDL și în articole.
    Acest Proces pentru că vorbim despre un Proces, care durează întreaga viață! însă, este un Proces pe care trebuie să îl urmărim, să punem Intenție, Perseverență și Continuitate.
    Cum spuneam mai sus și în atâtea articole publicate anterior, fără practicarea Auto-Disciplinei și în mod particular al ADH Auto-Disciplinei Hranei, este imposibil să ne re-construim Corpul Fizic, astfel încât acesta să funcționeze într-o bandă foarte largă de frecvențe și să aibă componente de foarte înaltă calitate (Celule, Țesuturi, Organe, Sisteme), capabile să rezoneze la frecvențe foarte înalte.
    În articolul anterior, Difuzia și Absorbția Schimbării, și în cele anterioare referitoare la ADH, am prezentat elementele cele mai importante ale Procesului de re-construcție (Reinventare).
    Astfel, dacă vrem cu adevărat Trezirea în Conștiință, atunci trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin și să ne Hrănim mai mult și mai bine!


#8
Difuzia și Absorbția Schimbării

    Difuzia Inovației

    Am vorbit în mai multe din articolele precedente și pe parcursul întregului curs R-DDL, despre Reinventare, despre metode și în egală măsură, despre dificultățile pe care le-am întâmpinat. Am menționat explicit bariera fizică și am precizat în acele articole că este vorba despre Memoria Celulară.
    Acum, voi reaminti câteva idei din Teoria Difuziei Inovației, lansată de către Everett Rogers, (1931 - 2004) sociolog și specialist în Teoria Comunicațiilor.
    Această teorie, sprijină găsirea unei explicații privitoare la dificultățile pe care le întâmpină oricine vrea să se schimbe.

    Difuzia Schimbării

    Teoria Difuziei Inovației, vorbește despre cinci stadii: Conștientizarea, Interesul, Evaluarea, Testarea și Adoptarea.
    Curba Difuziei Inovației, prezintă câteva puncte de inflexiune, care corespund acestor cinci stadii: 2,5%; 13,5%; 34%; 34%; 16%.
    În această teorie, intervalele sunt: Inovatorii (0 – 2,5%); Adopția precoce (2,5 – 16%); Majoritatea precoce (17 – 50%); Majoritatea întârziată (51 - 84%); Rezilienții la schimbare (85 – 100%).
    Aplicată la Procesul de Hrănire, rezultă că pentru ca un mod de gândire diferit privind Hrănirea să fie adoptat la nivel fizic, este nevoie ca din cele 60 triliarde de celule ale Corpului Fizic, cel puțin 16% dintre acestea să fie celule noi, care au fost hrănite după noile reguli. Aici, intervine Memoria Celulară.
    Am arătat în articolele anterioare că singurele celule susceptibile să accepte noile programe, sunt o parte din celulele aparatului digestiv. Pe cale de consecință, singura modalitate de a induce o schimbare, este să ne schimbăm modul de hrănire, întrucât ceea ce mâncăm — excesul de Solide, de exemplu fie ne conduce către boală, fie către sănătate.

    Absorbția Schimbării

    Presupunând că am reușit să ne construim o Auto-Disciplină suficient de stabilă, în special Auto-Disciplina Hranei, ne confruntăm cu o altă latură a rezistenței Corpului Fizic: Memoria Celulară.
    Astfel, celulele cu durată de viață relativ scurtă — de ordinul a câteva zile, până la câteva săptămâni după aproximativ șase luni de Post, au deja înglobat în Memoria Celulară, noul program de hrănire. Ele pot fi astfel un aliat prețios în Munca cu Sine.
    Aplicând acum aceeași paradigmă descrisă de Teoria Difuziei Inovației și adăugând aici cunoștințele legate de durata regenerării întregului Corp Fizic și care, potrivit tradițiilor esoterice și mai nou, potrivit cercetărilor științifice din laboratoarele de cercetare în domeniul biochimiei celulare, este de șapte ani (2557 zile), obținem durata minimă de menținere a unui Post: 16% din 2557, care înseamnă 410 zile, adică, aproximativ 14 luni.
    Principala barieră aici însă, este Memoria Celulară.
    Potrivit ultimelor cercetări în domeniul biologiei celulare, în corpul nostru, există celule care au o durată de viață care depășește speranța de viață cum sunt celulele nervoase, neuronii deci precum și alte celule, cum sunt celulele osoase, care au o durată de viață de ordinul anilor.
    Aceste celule longevive, au și o memorie mai bună (de lungă durată), deci adoptarea unui nou mod de hrănire, va întâmpina o rezistență mărită din partea acestora, deoarece ștergerea vechilor programe de hrănire, este deosebit de dificilă.
    Aici, soluția constă în continuitate, care pe calea rezonanței va induce o adoptare treptată a noilor programe fără ca asta să însemne că vechile programe vor fi șterse. Astfel, noile programe vor coexista cu vechile programe. Are loc doar o îmbogățire a posibilităților de hrănire și programele noi, vor fi utilizate atât timp cât vom menține noua ADHAuto-Disciplină a Hranei.
    De aici, cred că rezultă cu claritate de ce anume este necesară schimbarea modului de viață și menținerea pe durata întregii vieți a acestui nou mod de hrănire.
    Chiar dacă absorbția schimbării la nivelul unei proporții mai mari de formațiuni celulare să spunem undeva spre 60%, ceea ce înseamnă o durată a Postului de minimum 1534 zile sau 51 luni sau 4 ani și 3 luni s-a produs, această schimbare este fragilă și instabilă pe termen mediu și lung, tocmai datorită celulelor foarte longevive, care au o memorie de lungă durată.
    Am argumentat acum sper, destul de clar motivul pentru care am afirmat că "sunt la început de drum", chiar dacă am acumulat peste doi ani de Auto-Disciplină a Hranei (ADH).




  Teoria Difuziei Inovației (Everett Rogers, 1962)


   

#9
ADH: Revizuire 13-02-2025


    Datele actualizate

    În articolul Revizuirea Auto-Disciplinei, am făcut o primă revizuire a Auto-Disciplinei Hranei, pe baza datelor și a observațiilor experimentale ale perioadei 2023 – 2024.
    În articolele următoare, am trecut în revistă o analiză ceva mai detaliată a datelor din Jurnalele de monitorizare și am pus în evidență câțiva parametri importanți și concluziile care rezultă din analiza observațiilor experimentale.
    Am afirmat în articolul precedent, ADH: Echivalentul în Solide, că am nevoie să modific limitele între care pot să îmi permit să lucrez, respectiv ES Echivalentul în Solide., a cărui valoare estimativă am stabilit-o atunci la 700 grame/zi și CS% Concentrația în Solide., cu o valoare de 16%/zi.

    Reguli ADH la 14-02-2025

    În articolul precedent, am precizat că am revizuit un volum mai mare de date și am constatat cu această ocazie faptul că, o îmbunătățire a digestiei și respectiv a celorlalți parametri ai funcționării Corpului Fizic, sunt posibile doar dacă scad valoarea ES, estimată inițial la 700 grame/zi, la maximum 500 grame/zi și chiar la 400 grame/zi.
    Această decizie pusă în practică, îmi permite să ajung mai ușor la valoarea CS% < 16%, adică exact obiectivul etapei următoare.
    În ce măsură voi întâmpina rezistență din partea Corpului Fizic, rămâne de văzut.
    Datele din Jurnalele de monitorizare însă, sunt clare și o atitudine mentală corespunzătoare, va conduce la rezultate mai bune, atât timp cât respect zilnic noile reguli de disciplină.
    În continuare, Auto-Observarea, rămâne instrumentul cheie al progresului și al Auto-Disciplinei.

#10
ADH: Echivalentul în Solide


   

    Cea mai bună ascunzătoare

    La americani, am întâlnit o idee cu iz umoristic:
    "What is the best place to hide anything? In plain sight!".
    "Care este locul cel mai bun să ascunzi orice? În fața ochilor!"

    Am început cu această glumă destul de amară în fapt, pentru că asta s-a petrecut cu căutările mele.
    Începând din 2004, când am ținut acel Post cu Apă de 15 zile și tot ceea ce credeam eu despre mine și despre lume s-a zdruncinat foarte tare, căutările mele în această direcție, a Hrănirii ideale, au continuat. Am trecut prin diferite etape de perfecționare, atât a modului de gândire cât și a metodologiei de monitorizare și analizare a datelor colectate.
    Ca în orice cercetare în care lipsesc niște direcții clare, am fost nevoit să merg în mai multe direcții cât de cât adiacente și să fiu foarte atent la rezultate, apoi să fac corecțiile în funcție de aceste rezultate.
    Am ajuns treptat la acest parametru, CS% Concentrația în Solide parametru pe care l-am urmărit cu perseverență în perioada 2022 — prezent.
    Afirmam în articolul precedent faptul că, este necesar să revizuiesc, să actualizez regulile Auto-Disciplinei și că am făcut o analiză foarte atentă a perioadei Octombrie 2024 Prezent (12-02-2025).
    Astfel, de această dată, m-a izbit ceva care ar fi trebuit să fi fost evident de la început: Parametrul cel mai important de urmărit este ES Echivalentul în Solide.


    Echivalentul în Solide
    Echivalentul în Solide. Pentru claritate și simplificarea înțelegerii, orice aliment are un conținut de Apă, grăsimi și Solide. Întrucât o analiză foarte precisă a compoziției alimentelor este inoperantă atunci când trebuie făcută acasă tot timpul, am adoptat parametrul cel mai semnificativ: ESEchivalentul în Solide.
    În acest context, acest parametru se referă la cantitatea echivalentă de substanțe solide existentă într-un aliment.
    Termenul "Echivalent", semnifică aici faptul că anumite substanțe lichide — lipide și soluții ale unor compuși organici în lipide, adică în grăsimi, glucidele din vegetale și altele au comportament de solide în procesele de digestie și acest lucru trebuie evidențiat ca atare.
    Timp de mai mult de doi ani, mi-am dirijat Atenția către urmărirea acestui parametru: CS% Concentrația în Solide.
    În ultimele două săptămâni însă, mi-am propus să perfecționez Auto-Disciplina, așa cum am spus în articolele precedente și am analizat cu mai multă Atenție, atât datele culese cât și modul în care se influențează reciproc parametrii urmăriți și cum se reflectă asta în digestie și starea generală a organismului.
    Așa am descoperit că, deși de multe ori am obținut valori bune pentru CS%, valoarea Echivalentului în Solide, a depășit de multe ori 900 grame/zi și chiar peste 1000 grame, fapt care a condus la consumarea unei cantități mărite de Hrană, de multe ori peste 5000 grame și chiar mai mult uneori.
    Am înțeles astfel că, deși teoretic excesul de solide poate fi compensat prin mărirea cantității de Apă consumate, asta duce la suprasolicitarea rinichilor și cu siguranță și a aparatului digestiv. Astfel, după multe experimente cu Dieta Hiper-Hidratată, DHH, am înțeles că această metodă de Post își are limitele ei și domeniul de aplicabilitate este situat într-o anumită zonă a compoziției Hranei, zonă în afara căreia, metoda dă rezultate nedorite, cum este suprasolicitarea rinichilor și evident, a aparatului circulator.

    Odată aflat în fața acestui Adevăr Experimental, am fost pus în situația de a lua totul de la capăt, cu un alt mod de gândire.
    Ajuns în acest punct cu reflecțiile, mi-am dat seama că parametrul pe care trebuie să îl am în vedere în primul rînd, este exact ES, Echivalentul în Solide.
    Astfel, am acum posibilitatea să reduc valoarea mai multor parametri și să îmbunătățesc digestia, urmărind în primul rînd valoarea Echivalentului în Solide.
    Ceea ce este însă important este faptul că am găsit modalitatea de a împinge limitele reprezentate de Corpul Fizic, limite despre care am vorbit în mai multe din articolele publicate anterior, mai ales în seria "Post DHH".

    Remedierea deficiențelor

    În articolul precedent, ADH: Consecințele excesului de solide, am prezentat inconvenientele generate de excesul de Solide.
    În acest articol, am prezentat cheia soluționării acestor inconveniente.
    Ceea ce trebuie subliniat însă și este extrem de important de înțeles, este faptul că soluțiile prezentate de mine aici, trebuie aplicate continuu, întreaga viață. Folosirea lor ca "medicament", ocazional adică, are o utilitate discutabilă și în mod cert, cu efecte trecătoare.
    A reveni la un mod de hrănire arhaic, înseamnă reactivarea Tiparelor Mentale ancestrale, fapt care ne întoarce în zona degradării Corpului Fizic și a suferințelor de tot felul.