• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

De ce Linux Lite?

Creat de Șerban Stănescu, Oct 16, 2022, 03:53 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Salut! :)

Poate te întrebi, de ce anume am creat Secțiune distinctă "Linux Lite" în cadrul Categoriei "Linux", așa cum poate te întrebi de ce am creat Categoria "Linux", într-un forum dedicat Dezvoltării Personale.
Există cel puțin două răspunsuri posibile. Mă strădui să formulez cel puțin aceste răspunsuri și poate chiar mai mult de două.

  • Dezvoltarea Personală, înseamnă între multe alte aspecte și dezvoltarea de noi aptitudini. Între aceste noi aptitudini, se numără dincolo de îndoială, utilizarea tehnologiei informației. Acest lucru, îl realizăm folosind în principiu, calculatoare. Felul în care se numește un dispozitiv sau altul --- SmartPhone, Tabletă, Laptop/Notebook, Desktop --- este aici un aspect secundar. Ca fapt divers, orice SmartPhone, rulează o versiune sau alta de Linux, indiferent că este realizată de Google (Android), Apple (iOS) sau alt producător de hardware. Fără să intru în detalii, orice astfel de dispozitiv, rulează un Sistem de Operare, pe care este nevoie să îl învățăm. Un forum în limba Română pe o astfel de temă, este deci o necesitate a vremurilor în care trăim și ne desfășurăm activitatea de zi cu zi.
  • O alegere personală. Dincolo de orice discuție, Linux Lite, în cazul meu și al lui Monica, reprezintă o alegere subiectivă, asta este clar. Există o listă de argumente tehnice pe care, ca utilizator avansat de calculatoare (lucrez deja de aproape 28 de ani cu calculatoare), o pot argumenta destul de amănunțit. Poate că o voi face cândva, dacă există cineva interesat de o astfel de argumentație. Momentan, creionez contextul general al alegerii mele, ca administrator al Forumului și utilizator experimentat de calculatoare.
  • Spiritul Licenței GNU-GPL. Licența GNU-General Public Licence (Licența Generală Publică GNU), Licența de utilizare care guvernează lumea Linux în marea ei majoritate, are un spirit al ei, care răspunde nevoilor mele de Dezvoltare Personală, pe de o parte. Mai răspunde însă și aspirațiilor mele către o lume guvernată de principiul cooperării largi, de principiul partajării informațiilor și a resurselor de tot felul. Permisivitatea Licenței GNU-GPL, este exact cadrul care descrie și încurajează cooperarea pe scară largă, comunicarea programatorilor cu utilizatorii, partajarea informațiilor și într-o anumită măsură chiar și a Cunoașterii, deși în privința partajării Cunoașterii, este mult de discutat și de dezbătut. Îmi exprim speranța că aici, pe Forum, vom face și dezbateri, doar asta înseamnă "Forum", până la urmă: Locul unde dezbatem idei, le îmbunătățim, le aplicăm și obținem rezultate pe care le reintroducem în dezbatere.
  • Gratuit sau pe bani? Disputa legată de Sistemele de Operare gratuite, este practic interminabilă și formula seacă, lipsită de valoare, "Ce sistem de operare este mai bun?", în opinia mea fermă, are un singur răspuns posibil, pe care l-am făcut cunoscut de-a lungul anilor, de multe ori: "Acel Sistem de Operare care mi se potrivește cel mai bine." Cred că orice om cât de cât conștient, este de acord cu acest răspuns, care poate fi destul de stufos argumentat, din perspectiva Dezvoltării Personale, cel puțin. Tronează falsa impresie că orice este gratuit, este slab calitativ. Din păcate, acest  mod de gândire, este unul extrem de rudimentar. Sunt prea multe argumente de cântărit pentru a putea exprima o opinie avizată, în general. În particular, când vorbim despre un sistem de operare sau altul, trebuie să avem cunoștințe complexe legate de multe aspecte, între care ecosistemul specific, este poate cel mai semnificativ. Aici, prin "ecosistem", înțeleg totalitatea resurselor care compun acel sistem: oamenii în primul rând și nivelul complexității interacțiunilor dintre "producător" și "consumator". Iar când ajungem în acest punct cu discuția, produsele comerciale, sunt notorii pentru regulile impuse în mod unilateral utilizatorilor de către producători, fără a lăsa "o cale de mijloc". Sunt condiții nenegociabile, adică. În lumea Linux, totul este negociabil, totul se poate modifica, totul se poate șlefui și reșlefui, la nesfârșit, fără să ceri aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care sunt "dumnezeii" oricărei linii de producție, de orice fel ar fi producția, inclusiv cea de software. Așadar, libertatea de a alege, în lumea Linux, este mult mai prezentă și pentru mine, asta contează enorm. În lumea Linux, acționarii, suntem noi, utilizatorii "de rând".
  • De ce Linux Lite? Fără să intru într-o argumentație amănunțită legată de criteriile de decizie, am ales această distribuție, din cel puțin două motive: (1) Consumă minimum de resurse ale sistemului, comparativ cu alte distribuții și (2) Comunitatea este prietenoasă, dar cel mai important lucru este faptul că dezvoltatorul principal (Lead Developer), Jerry Bezencon, este accesibil. Răspunde la articolele postate pe Forum, chiar dacă unele întrebări, au căpătat răspuns de mai multe ori. Moderatorii, de asemenea, sunt oameni cu mult bun simț, ponderați în atitudini și răspund cu solicitudine la întrebări. Acest fel de atmosferă mă interesează, adică, de reală cooperare și înțelegere reciprocă, fără "vedetisme" și "mi-se-cuvenisme". Și, în ultimă instanță, cine crede că "mi-se-cuvine" (ceva, orice), e liber să-și facă Forumul său (sic!), blogul său (sic!), canalul său YouTube (sic!), etc. iar acolo, poate emite orice pretenții și poate impune orice reguli, oricât de draconice și absurde ar fi ele, deși... peste tot există "Terms and Conditions", "Termeni și Condiții", adică...

Mă opresc aici, și dacă mai vrei și alte argumente, tehnice de exemplu, aștept opiniile și sugestiile tale! :)

Cu cele mai bune gânduri! :)



"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban