• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Tutoriale video privind utilizarea Forumului

Creat de Șerban Stănescu, Oct 19, 2022, 12:40 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Utilizarea unui Forum, mai ales pentru începători dar și pentru cei care au experiență în lucrul cu calculatoarele, de multe ori, poate fi o provocare. Fără să dau exemple "din grădina vecinului", mă voi referi la mine însumi: am 28 de ani de experiență în lucrul cu calculatoarele, dintre care 17 ani am folosit diverse versiuni ale Windows și începând cu 1997, am făcut primele incursiuni în lumea Linux, pentru ca în iulie 2012, să trec definitiv la Linux.
Cu toate acestea, ceea ce fac acum, administrarea unui Forum mai exact, reprezintă ceva relativ nou pentru mine. Am spus "relativ nou", deoarece de-a lungul anior mei online am mai avut încă două forumuri (poate trei, am mai uitat), dar au fost făcute cu alt software, anume phpBB.
Acest Forum, este "motorizat" de către software-ul PHP numit SMF, acronim care vine de la "Simple Machines Forum".
Ca mai toată lumea, la unele chestii din partea de administrare, m-am uitat și eu "Ca mâța'n calendar" și mi se pare și stupid și absurd să ascund asta. Totul se învață și dacă ar fi cazul meu o excepție, chiar ar fi una epocală! :) Dar sunt și eu un om ca oricare, așa că învăț!


Cum învățăm?
Dată fiind vârsta mea, trebuie să accept faptul că deja mă încadrez la categoria simbolică "dinozaur". Asta E! Îmbătrânim toți și trebuie să acceptăm asta, ca pe ceva natural.
Am spus asta, deoarece pe vremea când eram și eu "mai verde" și "mai zglobiu", învățătura se făcea cu cartea în mână. Asta, dacă aveai de unde face rost de o carte... Altfel, te chinuiai cu niște fragmente copiate "la xerox" sau cu ceva notițe de mână, "cu-creionul-pe-hârtie"...
Acum, multe s-au schimbat, inclusiv eu...
Acum, învățătura s-a mutat pe internet și avem de unde alege, tone de cursuri.
Formatul de difuzare al unor astfel de cursuri, s-a mutat de la "text" la "text și imagine", pentru ca odată cu avansurile tehnologice, să se ajungă la ceea ce curent se numește "multimedia" și în practică, vorbim din ce în ce mai mult despre cursurile video.
Așadar, dincolo de chestiile "trendy", mai pe românește zis, "la modă", avem o realitate care ne presează: timp puțin, stress cât cuprinde și multă oboseală de tot felul. Un video, e soluția cea mai eficientă.
Sunt un mare pasionat de citit. Dar într-o lume care a devenit din ce în ce mai vizuală, a povesti în cuvinte ceva care poate fi spus într-un filmuleț de două minute, a devenit și contra-productiv și anacronic. Pe lângă faptul că a descrie o imagine în cuvinte, durează... o veșnicie, comparativ cu crearea și afișarea unor imagini.
Dacă la asta mai adaug și faptul că unele imagini pentru a fi descrise necesită un limbaj profesional, atunci, coșmarul unui tutorial de tip text pentru ceva care se desfășoară pe ecranul calculatorului și trebuie văzut, devine indescriptibil.
Așa am ajuns la Tutoriale Video. Poate și faptul că sunt o fire foarte vizuală, își are contribuția sa; sunt conștient și de asta.
Pe de altă parte, sunt activități pentru a căror explicare, un filmuleț de două minute, este suficient. Pe partea de text, în două minute, abia dacă scrii o jumătate de pagină, presupunând că ai o viteză mare la țăcănit la tastatură. Eficiența este mult prea scăzută ca să poată fi luată în discuție. Iar dacă mergem pe partea text+imagini, este și mai complicat: durează până scrii, apoi până faci imaginile.
Acum, există software dedicat capturării a ceea ce se petrece pe ecran și când știi ce ai de făcut, pornești acest program, faci ce vrei să învețe cineva să facă și în același timp, oferi verbal explicațiile minime necesare.
Toată povestea aceasta, poate dura cam două ore (tutoriale scurte), de la momenul începerii, până la momentul când materialul poate fi vizionat online.
Așa încât, am înființat această Secțiune, pentru a oferi un altfel de ajutor legat de utilizarea Forumului: ajutor audio-vizual."E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban