• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Feedback: Vreau să învăț Comunicare!

Creat de Șerban Stănescu, Dec 23, 2022, 01:16 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Feedback: Vreau să învăț Comunicare!

Motivații

Am reflectat îndelung la multe aspecte ale Comunicării, în contextul Autodisciplinei, al Programului zilnic,
al Programului săptămânal și mai nou, al Programului lunar.
    Pe lângă felul în care îmi folosesc timpul, care necesită multe îmbunătățiri, mi-am pus problema unei Aptitudini cheie: COMUNICAREA.

Cât de bine știu să comunic?

Indiferent care este răspunsul, întotdeauna este ceva de învățat, ceva de perfecționat. Oricum, așa cum mă văd eu acum și cum reflectă Realitatea Exterioară actul meu de comunicare, răspunsul este: Mediocru.
    Acum că am definit problema destul de clar și de concis, hai să trec la partea dureroasă: Soluția!

Întrebările care dor

• Cât de bine comunic? ..
  • Ce înțeleg prin comunicare? ..
  • Ce tipuri de Comunicare cunosc? ..
  • Cum folosesc tipurile de Comunicare? ..
  • Ce înțeleg prin "Monolog"? ..
  • Ce înțeleg prin "Dialog"? ..
  • Ce am făcut pentru a îmi dezvolta Aptitudinea "Comunicare"? ..
  • Ce am de oferit acum, cu ceea ce am deja? ..
  • Frica de Comunicare: Există "De la zero"? ..
  • Frica de Necunoscut. ....
  • . ..

Feedback: Dialogul Asincron

Prima idee care îmi vine în minte:

Matei, 7:7:

"Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide."

Ce este, ce înseamnă, până la urmă, "Feedback"?

DEXOnline: Feedback = "Retroacțiune care se manifestă la nivelul a diferite sisteme (biologice, tehnice etc.) în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare; retroacțiune inversă, conexiune inversă, cauzalitate inelară, lanț cauzal închis.".

Dialog Asincron: Iei ceva azi și dai ceva în schimb, mâine.

În cadrul actului de comunicare între oameni deși se aplică la întreg biotopul! această definiție se traduce prin "dai ceva și primești ceva în schimb" sau, "primești ceva și dai ceva în schimb".
    Vreau să subliniez acest aspect: "În schimb".
    În practica online, se poate dialoga însă Asincron: Am primit ceva și dau ceva în schimbul a ceea ce am primit.    Comentariile la un video, ar fi un astfel de exemplu. Pe mine însă, mă nemulțumește. Este prea laconic și de prea multe ori, este un răspuns dat de un Om Automat: ori agresiv (Reptilian), ori emoțional (Limbic), ori o polemică (Rațional, Intelectual). Am văzut asta, în cei 22 de ani de Internet.

Ce am făcut eu "altfel", în acești 22 de ani de Internet?

Comunicare: Cum rămâi dator-vândut

Mă mănâncă Creierele să scriu câteva pagini bune pe tema asta, dar risc să plictisesc. O scurtez, aplicat la ce am făcut eu, de pildă. Din ce cauză am avut acest comportament, e dificil de analizat și e și locul nepotrivit.
Iată, cam ce s-a petrecut de-a lungul anilor:

• Cărți electronice. Am citit sute de cărți gratuite, în format electronic. Am oferit un răspuns? Un feedback?. Mi-aș fi amintit. În principiu, ar trebui să ți se ofere și posibilitatea, printr-o adresă de mail. Mă deranjează însă când dau peste un autoresponder care este programat să trimită un răspuns automat. În astfel de cazuri, renunț. Sunt om și vreau să comunic cu un om.
  • Reviste electronice. Sau, cum le mai zice, "Newsletter". Mi se pare deplasată preluarea termenului ca atare din Engleză. Altceva am de zis însă: M-am înscris de-a lungul anilor la zeci, poate sute de astfel de reviste electronice. E un mare avantaj al Internetului... Am oferit un răspuns? Un feedback? Niciodată, datorită mecanismului închis practicat pe scară largă: Autorespondere fără replică. Adică, dacă dai "Replică", serverul de mail îți trimite mesajul înnapoi.
  • Video. Am urmărit cred, de-a lungul anilor, sute, poate mii de video pe internet. Am oferit un răspuns? Un feedback? Anemic! Am făcut și eu ce face toată lumea: am comentat și mi s-a părut că am făcut un efort mare, să scriu ceva cu "cap și cu coadă", adică, ceva să aibă valoare pentru cine are acel canal și pentru cei care vizionează. Altceva? Frustrări, ca mai sus.
  • Bloguri. Am comentat. Cu aceleași frustrări. Stilul acesta de comunicare asincronă "Iei ceva azi și dai ceva în schimb, mâine", poate fi unul extrem de valoros, dacă actul de comunicare, are un conținut valoros.
  • . ..

Problema: Cum scap de datorii?

Am reflectat îndelung la primirea și darea de feedback.
    Am reflectat îndelung și la un articol de pe blogul lui Seth Godin, în care esența este:

"Dacă vrei să trăiești într-o lume mai bună, fă lucruri mai bune!"

Dacă e să aplic asta în viața mea, cred că mă aflu, metaforic vorbind, în fața unei uși deschise. E nevoie să mă hotărăsc să pășesc prin ea, așa cum bine spune Morpheus în Matrix I: "Eu pot doar să-ți arăt ușa. Tu ești cel care trebuie să pășească prin ea!"

Soluția: Feedback!

Am reflectat la sutele de materiale video pe care le-am văzut. Multe, extrem de valoroase. La unele, am plasat un comentariu. Dar mi se pare foarte puțin, vorba lui Tudor Chirilă: "Un like, e un like! E fără grade de comparație!"

Doar atât sunt capabil să ofer? Pentru că un comentariu, e un comentariu și atât.

Ce-ar fi dacă în loc de un prăpădit de comentariu, aș scrie un articol întreg?

Da. E ceva nou. O să am eșecuri, gârlă. Cel puțin, la început. Dar, vorba lui Nick Vujcic: "Ce contează cum începi? Contează cum termini!". Am mai întâlnit ideea asta și la Sergiu Nicolaescu, în "Un comisar acuză", când negociază cu senatorul Naomescu...
    Deocamdată, am început!
    Vorbă americănească: "Așteptă-te la excelență! Pregătește-te pentru ce-i mai rău!" ("Expect for the best! Prepare for the worst!")

Și încă una, tot de la Unchiu' Sam:
    "Țintește către stele! În cel mai rău caz, o să cazi pe lună!"
    ("Aim for the stars! In the worst case, you'll fall on the Moon!")
    Asta, că tot se poartă:
    "Aceeași Mărie, cu altă pălărie!"
    "La meme Jeanette, autrement coiffeee!".

Aplicat:

Aceeași Pălărie (Comunicare) cu altă Mărie (Feedback)!

"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban