• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

ISEN (1) Creuzetul Alchimistului

Creat de Șerban Stănescu, Ian 15, 2023, 03:10 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

ISEN (1) Creuzetul Alchimistului

Un vis, o Sămânță

Am pus în sfârșit, prima cărămidă a unei construcții.
    E mult?
    E puțin?
    Este o sămânță. Este un Vis.
    Va rodi? Va crește?
    În grădina noastră de la Măgura, am văzut semințe rodind. Încet; greu; cu multă trudă.
    Presupun că orice altceva se obține la fel: Încet; greu; cu multă trudă.
    Prin urmare, e mult de muncă, multă trudă până când se va vedea CEVA....

Creuzet...

M-am uitat acum câteva zile pe Wikipedia românească, la acest cuvânt: "Creuzet". Am găsit o definiție scrisă de un ignorant. Confundă "Mojar" cu "Creuzet". M-am uitat apoi pe Wikipedia Engleză. În Engleză, este "Crucible". Am întâlnit termenul în filmul "Edge Of Tomorrow" și abia acum l-am înțeles; am înțeles semnificația profundă; în contextul respectiv...
    Din fericire pentru mine, am făcut liceu de chimie, apoi am lucrat la Institutul Central de Chimie București (ICECHIM). Altfel, luam de bună definiția de acolo... Câtă iresponsabilitate!

Creuzet: Definiții

Merriam-Webster. Crucible: - 1. A vessel of a very refractory (see REFRACTORY entry 1 sense 3) material (such as porcelain) used for melting and calcining a substance that requires a high degree of heat.
2. A severe test. 3. A place or situation in which concentrated forces interact to cause or influence change or development.

[1. Un vas dintr-un material înalt refractar, cum este porțelanul, folosit pentru a topi și calcina o substanță care necesită un nivel înalt de temperatură. 2. Un test sever. 3. Un loc sau o situație în care forțe concentrate interacționează pentru a cauza sau influența schimbarea sau dezvoltarea.]

Cambridge Dictionary. Crucible: A container in which metals or other substances can be heated to very high temperatures.

[Un container în care metale sau alte substanțe pot fi încălzite la temperaturi foarte mari.]

Britannica Dictionary. Crucible: 1. A pot in which metals or other substances are heated to a very high temperature or melted.
    2. Formal + literary : a difficult test or challenge.
    3. Formal + literary : a place or situation that forces people to change or make difficult decisions.

[1. Un vas în care metale sau alte substanțe sunt încălzite la o temperatură foarte înaltă sau topite. 2. Formal și literar: un test dificil sau o provocare. 3. Formal și literar: Un loc sau o situație care forțează oamenii să se schimbe sau să ia decizii dificile.]

Asta, ca să terminăm cu confuziile și cu analfabetismul de toate felurile. Din fericire pentru mine, eu am învățat toate acestea, în practica de laborator și în practia din producție, în industrie. Și, desigur în Viață.

Creuzetul Alchimistului

Am abordat această cercetare lingvistică, pentru că mi-am propus să creez pe Forum, o categorie: "ISEN" și deocamdată cel puțin, Secțiunea "Creuzet". Voiam să dau o definiție semnificativă, simbolică, metaforică, acestei Secțiuni și m-am gândit exact la "Creuzet".
    Semnificația din perspectivă Spirituală, este în strânsă corelație cu Alchimia:

Creuzetul Alchimistului, este Corpul său Fizic și este locul unde Alchimistul sau Magicianul își transmută Natura Inferioară în ceva superior, exact cum circulă poveștile despre Alchimiști... "Face din Plumb, Aur". Explicitat: "Se transformă pe Sine, transmutându-și Natura Inferioară, în Omul Superior".

Am avut nevoie să verific, mai înainte de orice, pentru mine. Să-mi clarific mie însumi dacă alegerea făcută, corespunde cu scopul pentru care mi-am propus să creez această Secțiune. Acum, mă simt mulțumit!
    Într-adevăr, "Creuzet", se potrivește.
    Așadar, acum știi. De aici înainte, ce faci TU cu tine, depinde de tine, în primul rând.
    Te vei lăsa bătut/ă de vânturi, târât/ă de variatele influențe de tot felul sau...

...Le vei folosi pentru a te modela, pentru a scoate din tine tot ce poate fi mai bun, mai valoros, exact așa cum Alchimistul nostru din povești, topește tot felul de materii grosiere în Creuzetele sale și le transformă în Aur?

"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban