• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Limbajul ZENLA

Creat de Monica Stănescu, Mar 05, 2023, 11:09 AM

« precedentul - următorul »

Monica Stănescu

Limbajul ZENLA

Este acronimul de la ZEro Negation LAnguages. Tradus în limba română: Limbajul Fără Negații.
Atunci când comunici fără negații, mesajul transmis ajunge în "adâncuri", trecând fără nici un fel de problemă prin conștient, subconștient și inconștient. Orice fel de formulare folosind negațiile ridică "bariere", deci mesajul este înțeles fie fragmentar, fie deloc. Să iau doar două exemple care pot fi verificate de către oricine.

1. Interdicțiile.
Atunci când le spui copiilor (sau oricărui altcuiva, indiferent de vârstă), că este interzis să facă ceva, rezultatul obținut este exact contrariul. Vor face exact ceea ce li se interzice! De ce? Pentru că ceea ce percep este ce se află DINCOLO de negații!

2. Decalogul.
Întreaga formulare a celor 10 porunci începe cu câte o negație. Cu mici excepții: Porunca a IV-a și a V-a, cele referitoare la ziua de odihnă și respectul față de părinți.
 Urmarea? Decalogul este respectat întocmai după cum este perceput! Și este perceput doar rațional, fără a fi și înțeles în profunzime. Negațiile de la început sunt filtrate și anulate atunci când ajung în zona subconștientului.
Folosirea acestui limbaj în viața de zi cu zi necesită un efort suplimentar de gândire. Pentru că ești nevoit să gândești ÎNAINTE de a rosti ceva, indiferent ce vrei să spui, sau cui vrei să te adresezi!
Merită efortul? Aici, depinde de alegerea fiecăruia. Merită DACĂ VREI SĂ TE FACI ÎNȚELES ȘI DACĂ VREI CA MESAJUL PE CARE VREI SĂ ÎL TRANSMIȚI SĂ FIE ÎNȚELES ÎN PROFUNZIME.
Mi-am adus aminte pentru a "n"-a oară de acest limbaj atunci când am vizionat TED-ul lui Casey Brown. Încă de la începutul discursului este folosită negația. Citez: "Nimeni nu vă va plăti vreodată cât valorați. Vă vor plăti doar cât credeți că meritați. Și le puteți controla gândirea."
Ce mesaj este perceput și înțeles de fapt? Reformulez citatul fără negații: "Întotdeauna toți vă vor plăti cât valorați. Vă vor plăti doar cât credeți că meritați. Și le puteți controla gândirea." (?!?).
Singurul lucru pe care îl putem controla este propria noastră minte. Oricare altă tentativă de control este un abuz, o încălcare a Legilor Universale.
Am apreciat foarte mult acest TED (dincolo de ceea ce pare), pentru că m-a ajutat pe de o parte să fac niște conexiuni, deci să înțeleg unele lucruri, iar pe de altă parte m-a ajutat să găsesc unele răspunsuri la niște întrebări formulate cu mulți ani în urmă.
Foarte pe scurt: întrebările erau legate de o nemulțumire. De ce bărbații sunt plătiți mai mult decât femeile, chiar dacă fac aceeași muncă?  ::) Casey m-a ajutat să înțeleg. Este vorba despre ATITUDINEA INTERIOARĂ, DE NIVELUL DE VIBRAȚIE. În nici un caz este vorba despre sex sau orice alt motiv! Deci atitudinea interioară (nivelul de vibrație emis) este cel care determină cu adevărat valoarea unui om și, drept urmare, suma cu care este plătit. Iar TED-ul mi-a amintit de o veche vorbă românească, care spunea cam așa: "Câte parale dai (TU!) pe tine, atâtea ai!".  :)
Pe mine m-a ajutat folosirea acestui limbaj în viața de zi cu zi. M-a ajutat:
1. Să gândesc.
2. Să fiu foarte atentă la ce spun, indiferent cui mă adresez.
3. Să mă autocontrolez.
4. Să înțeleg ce se află dincolo de cuvintele scrise sau auzite.
5. Să fiu plătită un pic mai bine decât restul colegilor.