• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Utilizarea și popularitatea Linux

Creat de Șerban Stănescu, Oct 27, 2022, 03:32 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Utilizarea și popularitatea Linux

Statistici, clasamente și relevanța lor

Vorbeam în articolul "Google: Cum stăm ca Forum?" despre câteva concepte importante, din perspectiva modului în care reflectă o statistică situația reală: SEO și SEM.
Am făcut în încheierea altui articol, "Familia Linux", următoarea afirmație:

"Cât privește popularitatea fiecăreia și câte downloaduri are fiecare distribuție în parte, voi scrie alt articol."

Astăzi, mă voi strădui să fac pe scurt, puțină lumină în privința a ceea ce reflectă o statistică sau alta, ce influență au SEO și SEM și cum anume trebuie interpretat un clasament în general și în mod particular, din perspectiva SEO și SEM, clasamentul de pe DistroWach.com.
Relevanța unui clasament oarecare, este dată de măsura în care acel clasament răspunde la o întrebare sau alta.
În cazul nostru, întrebarea "Cât de popular este Linux?" este adesea greșit înțeleasă, deoarece însăși noțiunea "popularitate" este greșit înțeleasă în contextul numărului de utilizatori ai unei distribuții sau al alteia.
Din perspectiva numărului de utilizatori ai Linux, "popularitate" înseamnă "Câți utilizatori are Linux în general?", pe de o parte; pe de altă parte, popularitatea unei distribuții și clasamentul care derivă din aceste informații, se referă la numărul total de utilizatori ai distribuției X, raportat la numărul total de utilizatori Linux.
Aceasta este o statistică relevantă.
Orice altă interpretare, este secundară și reflectă cu totul altceva decât interesul real al utilizatorilor pentru o distribuție oarecare.
Aceste reguli, se aplică la orice statistică și orice clasament de altfel: utilizatori de autoturisme și marca de autoturism cea mai populară; utilizatori de transport aerian și compania cea mai populară; iubitori de drumeție montană și cabanele cele mai populare; iubitori de sport și sportul cel mai popular, etc., etc.

Clasamentul DistroWach.com

Ce reflectă din perspectiva celor arătate mai sus, clasamentul realizat și publicat de situl DistroWach.com?
Acest clasament reflectă cel puțin două lucruri, irelevante pentru numărul real de utilizatori ai Linux în general și ai unei distribuții Linux, în mod particular.
Acest lucru este explicat clar, la începutul paginii pe care este publicat clasamentul detaliat pe o lună, trei luni, șase luni, respectiv un an:
https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity
Dacă te uiți la forma URL-ului, vei vedea că filtrul aplicat, este "popularity".
Dar... La ce popularitate anume se referă?
Aici se înșeală marea majoritate a vizitatorilor acestui sit!
La începutul acestei pagini totuși, este clar explicat la ce anume popularitate se referă acest clasament:
Popularitatea paginilor de pe situl DistroWach.com. Nimic altceva! Repet:
Popularitatea paginilor sitului DistroWach.com.
Ce legătură are popularitatea paginilor unui sit care vorbește "despre" cu numărul real de utilizatori? Aproape nici o legătură.
Faptul că citesc mai des articole despre avioane sau despre mașini, înseamnă că am avion sau mașină? E doar o posibilitate. "Posibil", este irelevant pentru categoria "utilizator".
Ceea ce caută oamenii pe situl DistroWach.com, se numește "Informații centralizate despre Linux", nicidecum "Câți utilizatori are distribuția X sau Y".
Altfel spus, clasamentul publicat acolo, reflectă popularitatea paginilor acestui sit dedicate unei distribuții Linux particulare, ceea ce este foarte diferit de popularitatea reală a distribuției respective.
Iată mai jos, clasamentul curent publicat (27-10-2022):
01. MX Linux
02. EndeavourOS
03. Mint
04. Manjaro
05. Pop!_OS
06. Fedora
07. Ubuntu
08. Linux Lite
09. Debian
10. Garuda

Reflectă acest clasament o realitate cu privire la câți utilizează aceste distribuții?
Accidental dacă ar fi așa și tot ar fi o exagerare!
Acest clasament reflectă un sigur adevăr: că informațiile de pe situl DistroWach.com, sunt accesate preferențial, după acest clasament! Nimic altceva decât care este informația cea mai citită dintre informațiile oferite de acest sit specializat în știri și recenzii despre Linux.
Cu această ocazie, poate înțelegi cum suntem manipulați "din vorbe", speculându-se propria noastră grabă și superficialitate...

Câți oameni descarcă distribuții Linux?

Ca să răspundem la această întrebare, trebuie să folosim un motor de căutare. Cum cel mai popular motor de căutare este Google Search, am făcut și eu, următorul clasament, care reflectă numărul de pagini care este contorizat de Google, în legătură cu downloadul unei distribuții sau al alteia.
Argumentația, este simplă:
Dacă vreau să instalez un Linux oarecare, am nevoie să descarc (download) acel kit (pachet) de instalare, care este furnizat sub forma unui fișier .ISO.
De exemplu, pentru Ubuntu, vom avea "ubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso", pentru MX Linux "MX-21.2.1_x64.iso", pentru Linux Lite "linux-lite-6.0-64bit.iso", etc.
Ca să fac aceasta, am nevoie să merg la o pagină de download!
Logica, este trivială, este super-simplă: dacă vreau detergenți, e absurd să merg la un magazin de încălțăminte!
Ce ne spune Google, cu privire la numărul de pagini de download și la numărul de accesări? Se păstrează clasamentul de pe DistroWach.com sau?...

Clasamentul paginilor de download

01. Mint download: Pagini = 412.000.000;
02. Ubuntu download: Pagini = 379.000.000;
03. Pop!_OS download: Pagini = 281.000.000;
04. Fedora download: Pagini = 212:000.000;
05. Debian download: Pagini = 117.000.000;
06. Linux Lite download: Pagini = 74.500.000;
07. Garuda download: Pagini = 25.500.000.
08. MX Linux download: Pagini = 24.300.000;
09. Manjaro download: Pagini = 6.720.000;
10. EndeavourOS download: Pagini = 94.000;

Ce ne spune acest clasament, în comparație cu cel de pe DistroWach.com, este un singur lucru:
Probabilitatea ca EndeavourOS de pildă, care acolo este pe locul al doilea să fie descărcat, este extrem de redusă. Altfel spus, numărul de utilizatori reali, este nesemnificativ, comparativ cu cel al posibililor utilizatori ai Fedora sau chiar Linux Lite.
De ce spun asta?
Simplu: EndeavourOS are 94.000 de rezultate, deci este foarte rar căutat. Cât despre downloaduri... ce să mai vorbim?
Cât privește Linux Lite, fără să fie vreo vedetă, are totuși un număr de 74.500.000 rezultate.
Presupunând acum că măcar 50% dintre cei care ajung pe pagina de download descarcă și instalează acel sistem de operare, iată cam cum se traduce informația oferită de Google Search:
EndeavourOS = 94.000 * 0,5 = 47.000 downloaduri;
Linux Lite = 74.500.000 * 0,5 = 37.000.000 downloaduri;
Linux Mint = 412.000.000 * 0,5 = 206.000.000 downloaduri.
După cum se vede, Linux Mint este "vedeta topului".
Putem reduce marja de eroare privind numărul de utilizatori, considerând că din cei care descarcă, 50% utilizează efectiv distribuția respectivă. Adică, din totalul rezultatelor, doar 25% sunt utilizatori reali.
Ceea ce face din EndeavourOS, "vedeta de top 10" a DistroWach.com, o distribuție absolut insignifiantă, cu un număr estimat de utilizatori de doar 23.500, comparativ cu Linux Lite, care ar avea estimativ, 18.500.000 și Linux Lite, este încă departe de a fi o "vedetă de top", comparativ cu Linux Mint, care are, tot estimativ, 103.000.000 utilizatori.

De ce este atât de mare diferența de la clasamentul făcut de DistroWach.com față de cel făcut de Google?
Aici, intervin conceptele SEO și SEM, despre care vorbeam în articolul menționat la început.
Optimizarea pentru motorul de căutare (SEO), se face pentru un anumit sit web, astfel încât situl web să poată fi găsit cu ușurință de către motorul de căutare.
Marketingul pentru motoarele de căutare (SEM), urmărește exact același lucru, dar din perspectiva internetului: să plaseze cât mai bine situl respectiv pe piața virtuală; adică, pe internet. Altfel spus,
Cât de bine știu să-mi "vând" informațiile despre... (tematica sitului web).
Aici, intervin relevanța și calitatea conținutului prezentat.

Este EndeavourOS o distribuție insignifiantă, cum am afirmat mai sus?
Să vedem dacă EndeavourOS are Forum și câți accesează forumul lor, comparativ cu Forumul Linux Lite, respectiv Formulul Linux Mint...
Existența unui Forum și numărul de vizitatori, este cel mai relevant lucru pentru numărul de utilizatori ai unui sistem de operare.

EndeavourOS: Are Forum. Lipsesc datele privind numărul de membri, de vizitatori;
Linux Lite: Are Forum (sunt membru...). Are 5342 membri și acum, avea 2955 vizitatori. Are 58.404 articole publicate în 8.528 Secțiuni.
Formul Linux Mint: Are 110.896 membri și acum, avea 366 vizitatori. Are 2.054.519 articole publicate în 315.393 Secțiuni.

Concluzii... personale

După cum ai putut vedea, mă feresc să trag concluzii după câteva informații prezentate într-un loc sau altul.
Pe de o parte, deoarece am în spate 22 de ani de utilizare a internet, peste 27 de ani de utilizare zilnică a calculatorului și în mod particular, 10 ani de uzilizare zilnică a unei distribuții Linux. Mai exact, este vorba despre peste 5 ani Linux Mint și acum, peste patru ani Linux Lite. Am mai folosit perioade variabile de timp, Mandrake Linux, Ubuntu, Manjaro și am testat multe alte distribuții, al căror nume este irelevant în contextul acestui articol. Ca fapt divers, am testat MX Linux, am testat și Antergos, care este de fapt predecesorul EndeavourOS, așa încât, am idee despre ce vorbesc, din practică.
Pe de altă parte, orientarea mea către Autocunoaștere, fiind o opțiune intenționată, mi se pare o atitudine superficială să mă grăbesc să concluzionez, fără o cercetare temeinică privitoare la subiect. Și asta, indiferent de subiect!
Îmi exprim speranța că, dacă te-ai decis pentru utilizarea zilnică a unei distribuții Linux, ai aici suficiente argumente privitoare la ce anume să cântărești și cum anume să alegi distribuția potrivită pentru tine!
Ca ajutor suplimentar, pe acest Forum, vei mai găsi și alte articole legate de Linux, precum și opiniile mele referitoare la distribuțiile mai cunoscute, pe care le-am testat mai serios.

"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban