• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Cum aleg o distribuție Linux? (1)

Creat de Șerban Stănescu, Noi 01, 2022, 07:13 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Cum aleg o distribuție Linux? (1)






    Calculatorul cu Linux


    Înainte de a prezenta câteva recomandări privind distribuția cea mai potrivită, este nevoie să clarific perspectivele din care poate fi privit un calculator cu un sistem de operare, oricare al fi el și în mod particular, cum privesc eu, calculatorul și sistemul de operare: OS = Operating System.
Calculatorul, orice am spune și orice am CREDE despre el, este doar un instrument; o unealtă.
Ca orice instrument, el se poate dovedi a fi ceva excepțional, dacă este mânuit de un om excepțional sau, la fel de bine, se poate dovedi a fi "o nenorocire", dacă încape pe mâinile unui nepriceput. Voi reveni asupra ideii, cu argumente serioase, prin intermediul altor recomandări de filme.
Primul lucru pe care trebuie să îl ai foarte clar în minte:

    În ce scop folosesc calculatorul?

Aici, sunt mai multe posibile răspunsuri și ceea ce este necesar să fie cunoscut și descris clar, este domeniul de activitate în care folosești calculatorul și, mult mai important: ce aptitudini vrei să îți cultivi și să îți dezvolți, folosind calculatorul.
Trebuie să ai clar în minte faptul că, a sta ore în șir în fața calculatorului, ORI te duce de la "muncitor necalificat" la "Artist", ORI este o risipă irecuperabilă de resurse; adică: de Timp, de Energie, de Sănătate.
Astfel, calculatorul poate fi instrumentul ideal pentru a îți "omorî" și timpul și sănătatea, amăgindu-te cu faptul că "te distrezi". Extrem de puțină lume înțelege faptul că, "a te distra" înseamnă de fapt a fugi de răspunderi, de dificultățile vieții, într-o lume imaginară, în care pare că totul este posibil și totul este permis. Dar aparenta libertate totală, își are prețul ei ascuns: stagnarea, regresul, psihozele, inadaptabilitatea socio-profesională. Și aici, sunt pe internet tone de articole scrise și publicate de experți în psihologie, sociologie, neuro-științe și științe cognitive.
Calculatorul cu Linux, îți permite să înveți despre tine, să te cunoști, să îți afli limitele și să le depășești, dezvoltându-ți aptitudini noi, pe lângă faptul că poți realiza propriile tale modificări, oriunde în codul sursă, dată fiind filosofia care stă la baza realizării acestei familii de sisteme de operare, filosofie expusă în Licența Generală Publică GNU, sau GNU-GPL cum este mai cunoscută.
Poți învăța o mulțime de aptitudini, cum ar fi grafică digitală, tehnoredactare (scrierea de cărți, broșuri și articole), prelucrare foto, editare audio, compoziție muzicală cu calculatorul, editare video, studiu și documentare, modelare 3D, proiectare asistată, design interior, design vestimentar, jurnalism, animație, vorbitul în public, marketing, vânzări și multe alte activități pentru care înainte, erau necesare sume astronomice de bani, chiar și pentru un nivel de abordare incipient.
Editarea video spre exemplu, până de curând, necesita sume de ordinul zecilor de mii de dolari, doar pentru un început modest. La asta, se adăugau alte zecii de mii de dolari, pentru a putea pătrunde în lumea filmului, astfel încât să îți poți prezenta munca ta cuiva care poate fi interesat de ea.
Acum, toate acestea au costuri simbolice, datorită dezvoltării tehnicii de calcul și a internetului.
Toate aceste domenii de activitate, pot fi abordate sub Linux, fără a cheltui alți bani decât cei necesari pentru cumpărarea unui laptop sau desktop, chiar și a unei tablete, eventual, a unui telefon inteligent. Tot software-ul de care ai nevoie, este disponibil GRATUIT. Tot ce ai de făcut, este să îți iei propria instruire în serios și să muncești până ajungi la excelență.
    Calculatorul cu Linux, îți permite să abordezi domenii ale vieții productive, creative, care, în lumea software-ului comercial, înseamnă costuri anuale uriașe, chiar și astăzi.



"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban