• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Cum aleg o distribuție Linux? (2)

Creat de Șerban Stănescu, Noi 05, 2022, 08:56 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Cum aleg o distribuție Linux? (2)





    Scurtă recapitulare

Am afirmat în prima parte a articolului, "Cum aleg o distribuție Linux ? (1)" că este necesar să ne definim foarte clar obiectivele, sau altfel formulat, "slăbiciunile", adică, acele părți pe care vrem să le dezvoltăm în noi înșine, până la nivelul maxim de performanță.
Acest lucru însă, este extrem de dificil fără a avea un fel de "hartă" a ceea ce suntem acum. Deci, Autocunoașterea, este la baza alegerii unui Linux, oricât ar părea de straniu asta, așa cum este în fapt, la baza oricărei alegeri avizate. "Alegere avizată", îți reamintesc, înseamnă "Alegere în cunoștință de cauză", ceea ce este cu totul altceva decât o alegere oarecare, bazată pe "Ideile lui X sau ale lui Y despre....". Aceste idei, pot fi folositoare la început, când ești în totală necunoștință de cauză.
Reiau aici un pasaj important din articolul precedent, ca să avem o ancoră, un punct de pornire:


"Poți învăța o mulțime de aptitudini, cum ar fi grafică digitală, tehnoredactare (scrierea de cărți, broșuri și articole), prelucrare foto, editare audio, compoziție muzicală cu calculatorul, editare video, studiu și documentare, modelare 3D, proiectare asistată, design interior, design vestimentar, jurnalism, animație, vorbitul în public, marketing, vânzări și multe alte activități pentru care înainte, erau necesare sume astronomice de bani, chiar și pentru un nivel de abordare incipient."


    Ce anume este necesar să perfecționezi la tine?


În cursul video R-DDL 110, "Evoluția Spirituală: Cinci instrumente", am vorbit despre ce este strict necesar să învățăm:


  • Să citim. Multă lume, confundă cititul mecanic cu Arta de a citi. Da, da! Cititul, ESTE O ARTĂ! Așa încât, te atenționez că, a citi superficial, mecanic, te duce pe calea pierzaniei. Îți hipertrofiază orgoliul, îți amplifică aroganța și ajungi să te minți pe tine însuți că "Știi". Așadar, "Învață să citești!";
  • Să scriem. Mulți își închipuie că știu să scrie, dacă de două-trei ori într-o lună, mâzgălesc o semnătură pe o hârtie. Asta, e egal cu zero. Scrie! Scrie mult, scrie orice, includsiv prostii. Așa se dezvoltă curajul de a trece dincolo de greșeală! Așa se dezvoltă creierul: el este la fel ca un mușchi; și, ca orice mușchi, are nevoie să fie antrenat zilnic. Altfel, se lenevește și te duce tot la pierzanie. Exact asta faci când scrii și citești: îți antrenezi creierul să funcționeze la parametri din ce în ce mai performanți. Iar ca să răzbești în viață, trebuie să ajungi cât mai sus pe scara "MAESTRU" despre care vorbește Andy Szekely în cartea sa Deci: "Învață să scrii!".
  • Să gândim. A raționa înainte de a acționa... Ca să înveți să înnoți, trebuie să te bagi în apă! Asta, este evident pentru oricine! Ca să gândești performant însă, e mai puțin evident cum faci, iar pentru mulți faptul că trebuie la început să gândești foarte mult, este o piedică greu de trecut. Cum să gândești? Nici "bine", nici "prost"; pur și simplu, foarte mult! Asta o faci scriind, apoi reflectând la cele scrise, prefecționând, șlefuind și apoi, ieși în lume cu ce ai scris. Asta de pildă, fac eu acum, aici, pe Forum, sau în cărțile scrise și publicate sau pe blog. În consecință: "Învață să gândești!"
  • Vorbirea în public. E o mare deosebire între a "cloci" idei în mintea ta și a transmite un mesaj, unui public. Mulți au o groază organică față de vorbitul în public. Eu mă antrenez în Arta vorbitului în public, practic tot timpul. Cursul video, este un astfel de antrenament mai complex însă: Învăț să citesc (cercetare - documentare); Învăț să scriu (redactez textul cursului); Învăț să gândesc (ce corelațiii am reușit să fac între idei, între cursuri, între faptele vieții mele, ale vieții altora, etc.); Învăț să vorbesc! Felul în care expun ideile, este supus atât sancțiunilor cât și aprecierilor celor care văd cursurile. Din acest motiv, trebuie să fiu din ce în ce mai bun la compunerea, la șlefuirea modului în care livrez mesajele mele. Revezi cursul 109, "Comunicarea paraverbală". Așa încât: "Învață să vorbești!"
  • Autodisciplina. Aici, am și eu o mulțime de muncit cu mine. Autodisciplina, este poate calul cel mai nărăvaș din câți pot fi imaginați! Mulți confundă Disciplina și Autodisciplina, cu milităria, care înseamnă cu totul altceva.


Iată o definiție a Autodisciplinei, funcțională și testată de mine îndelung:

Autodisciplina, este capacitatea mea de a face lucrurile cele mai neplăcute, cele mai dificile, în momentele mele cele mai defavorabile, deoarece acele lucruri sunt necesare pentru evoluția, prefecționarea, Transformarea mea Personală.


    Cum aleg distribuția?


Am recapitulat până aici, criteriile cele mai importante pentru evoluția ta. Dezvoltarea Persoanlă. Aceste criterii sunt pe primul plan: ce îmi oferă distribuția Linux, ca instrumente de lucru, pentru a rezolva: cititul, scrisul, gânditul, vorbitul în public și în fine, autodisciplina.


Cunoștințele de calculatoare. Și aici, sunt mai multe criterii, între care mai importante, sunt cele legate de utilizarea software-ului pentru calculator: unelte pentru scris, pentru citit, pentru ascultat înregistrări audio și video, pentru înregistrat audio și video, pentru editat audio și video, pentru vorbit public și în fine, unelte pentru gestionarea resurselor personale.
Aceste unelte, poartă denumirea generică "software" sau "aplicații pentru calculator" sau și mai comun, "programe pentru calculator".


    Criterii de decizie

Iată întrebările la care trebuie să răspunzi cât de clar, cât de detaliat, cât de sincer, cât de onest cu putință, fără să te minți, pentru că îți faci rău pe de o parte și pe de alta, pentru că Dezvoltarea Personală, este imposibilă când te bazezi pe un șir de minciuni, oricât de "dulci" ar fi acestea și oricâtă dopamină ți-ar furniza ele! Dopamina în exces, are același efect ca orice alt drog: dă dependență.


  • Ce știu să fac cu calculatorul? Aici, vei obține răspuns de fapt la o altă întrebare: Ce am nevoie să învăț să fac cu calculatorul? Fă o listă clară cu ce știi și ce ai nevoie să înveți. Mai departe, voi lua pe rând și voi prezenta posibilitățile pe care le cunosc eu, din practica celor circa 25 de ani de lucru cu Linux.
  • Cum învăț ce am nevoie? Cărți electronice gratuite; Înregistrări audio gratuite; Materiale video: tutoriale, conferințe, seminare online = webinare; Activitate desfășurată pe Forumuri; motoarele de căutare, atât cele din browsere, cât și cele de pe Forumuri, de pe bloguri și alte situri web.
  • Ce software am nevoie? Răspunsul la această întrebare, îl voi prezenta în partea a III-a a articolului, "Cum aleg o distribuție Linux? (3)";
  • Managementul resurselor. Acesta este un subiect de o vastitate copleșitoare! Menționez aici doar Resursele care sunt critice și a căror gestionare (management) este vital pentru supraviețuire, pentru dezvoltare și pentru evoțuție: Sănătatea: Resursa cea mai neglijată; Timpul: Risipim mult Timp alergând după lucruri trecătoare, care se uzează, apoi trebuie înlocuite, în discuții neproductive, etc.; Banii: Extrem de puțini oameni înțeleg că majoritatea își vând SĂNĂTATEA pentru bani și dacă ne risipim Sănătatea și Timpul, tot așa vom proceda cu orice altă resursă!


Cam acestea ar fi criteriile de alegere. După cum vezi, ele depind foarte mult de nivvelul tău de înzestrare, de cunoștințele tale, de experiența ta, de profunzimea Autocunoașterii!


Precedentul articol        Va urma...


"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban