• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Muzică și Tehnologie

Creat de Șerban Stănescu, Apr 07, 2024, 03:37 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Muzică și Tehnologie

Una dintre marile mele pasiuni, ale cărei rădăcini se pierd într-un trecut foarte îndepărtat, asta însemnând undeva prin anii 1960 – 1961 (era noastră, totuși!), a fost și a rămas MUZICA.
    Între timp, am trecut de la stadiul "ascultător pasiv" la stadiul de "ascultător activ", adică am căutat intenționat muzică și am ascultat, cum se zice, "pe alese", prin contrast cu "ce se aude prin preajmă".
    Ceva (mult...) mai târziu, adică în 1991, am reușit să îmi cumpăr prima mea claviatură electronică, o orgă (claviatură) Vermona Formation III (parcă), cu generator de ritm inclus.
    Am trecut oarecum, de la stadiul de "ascultător activ" la stadiul de "producător de sunete". Asta însemnând că drumul de la ce sunt acum (producător de sunete) la "Compozitor/creator de muzică", e încă foarte lung și foarte greu.
    Pe acest drum, m-am întâlnit pe terenul "Muzică și tehnologie", cu vreo două concepte, acum devenite generale: "sintetizator electronic" și "controller MIDI".
    Foarte pe scurt, un controller MIDI, este un dispozitiv care convertește gesturile unui interpret în semnale electrice, standardizate de specificațiile MIDI (MIDI = Musical Instruments Digital Interface, Interfață Digitală pentru Instrumente Muzicale)
    În acest material video, prezint două chestii interesante:

(1) Muzica lui Hans Zimmer. Pe Hans Zimmer, l-am prezentat cu ceva mai mult timp în urmă, în articolul dedicat lui.
    (2) Întâlnirea dintre o tehnologie nouă (Roli, Roli Seabord), care a revoluționat lumea controllerelor MIDI  
și respectiv, muzica unui mare muzician.

Fără să am intenția declarată de a face reclamă firmei producătoare (e un efect secundar), prezint acest material video mai curând ca informație privind unde s-a ajuns în materie de tehnologie dedicată muzicii.
    După cum se poate observa în video, controllerul MIDI, poate fi programat să răspundă la o serie de gesturi, apăsări, alunecări.
    Dacă ne gândim că aceste particularități stilistice și interpretative au fost însumate de la o serie de intrumente muzicale clasice, cum sunt de pildă intrumentele cu corzi (glissando, vibrato), pianele (pedalele, intensitatea, forța și finețea apăsării claviaturii) și evident, un număr imens de interpreți instrumentiști, avem o imagine destul de bună privitoare la ce anume s-a realizat în tehnologia dedicată muzicii, a deceniului II al acestui secol.

Urmăriți cu atenție fuziunea gesturilor interpretului!

E în sine, un spectacol!

Audiție și vizionare plăcută!

"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban