• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Ce îmi face rău când îmi lipsește (6)

Creat de Șerban Stănescu, Iul 14, 2024, 04:11 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Ce îmi face rău când îmi lipsește (6)


    Integrarea și Spațiul Vital

    Am discutat în episoadele anterioare ale acestui serial, despre Spațiul Vital Individual (Personal) și Spațiul Vital Comun.
    Am descoperit practic nevoia aceasta, odată cu apariția Monicăi în viața mea. Monica, cred că este primul om cu care am reușit să fac ceea ce am visat mereu în materie de viață de familie: să comunicăm; inclusiv privitor la problemele "spinoase", cum le zicem la diferitele aspecte aflate într-o oarecare divergență.
    Existența micilor divergențe are o explicație lungă și stufoasă și mi se pare un act de onestitate să recunoaștem că toți avem puncte, momente în viață, în existență, când cădem în dezacord cu partenerul.
    Uneori, sunt pur și simplu stări de fapte, care necesită o discuție și care pot fi rezolvate cu calm și răbdare.
    În cazul nostru, a fost la început, problema reorganizării spațiului de locuit. Fiecare are lucrurile sale și e nevoie de ordine, pentru a scuti timp prețios. A căuta ceva într-o grămadă de lucruri puse la întâmplare, pe lângă aspectul energetic (psihic îndeosebi), mai înseamnă și stressul provocat de întârzieri.
    Totuși, aici e nevoie de o înțelegere, de un acord, făcut între ambii parteneri. Ordinea (Disciplina!) stabilită, trebuie respectată de către ambii și asta cere timp de învățare. Pe de altă parte, undeva la nivel subconștient de cele mai multe ori, ne opunem restrângerii libertăților avute anterior.
    Iar dezvățul, cum am mai spus de multe ori, e lucrul cel mai dificil.
    Astfel, într-o primă fază, trebuie discutate nevoile individuale și construit Spațiul Vital Individual. Aici, există constrângeri naturale, dictate de specificul biologic al sexului. Acestea trebuie inventariate cu luciditate și construită soluția cea mai accesibilă momentan. Pe parcurs, apar posibilitățile, apare obișnuința cu noile condiții și cele stabilite, pot fi modificate și îmbunătățite.
    Spațiul Vital Comun pe de altă parte, are alte restricții, mai dificil de înlăturat, cum ar fi locuința, care are o suprafață fixă, care poate fi amenajată în anumite limite, care sunt date de această suprafață. Asta însă, este valabil la aspectele fizice ale Spațiului Vital.
    Enorm de multă lume însă, ignoră faptul că practic 90% din acest Spațiu Vital, este de natură energetică, însemnând între altele, confortul psihic.
    Din nefericire, tradiția Românească s-a ocupat foarte puțin de acest aspect. Orientalii au dezvoltat o întreagă știință care a evoluat în mii de ani. Poate cea mai cunoscută formă de instruire în acest sens, este Feng-Shui. Dispunerea obiectelor fizice într-un spațiu, influențează circulația energiilor, care la rândul său influențează funcționarea mașinii umane și poate lucrul cel mai grav aici, constă în influența potențial negativă asupra psihicului. Se crează aici un cerc vicios. Ajuns în acest punct, vreau să subliniez împortanța armonizării energetice între parteneri. Am prezentat în cadrul cursurilor R-DDL, multe dintre aspectele energetice ale relațiilor și pe acest Forum, am publicat și o listă a cursurilor în care am prezentat energetica relațiilor umane.
  A avea ca partener un Suflet Pereche, este departe de a garanta o relație paradisiacă dar, așează relația pe o fundație energetică trainică. Mai departe, este sarcina fiecărui partener să învețe cum să opereze cu energia celuilalt, astfel încât relația să se transforme într-una foarte eficientă și armonioasă. Baza energetică este asigurată, deci practica și comunicarea înțeleaptă, duc la armonizarea la nivele din ce în ce mai înalte.
    Așa cum în construirea unei relații e ideal să pornim de la un partener Suflet Pereche, fiind baza cea mai solidă pentru ce va urma, tot așa avem nevoie ca Spațiul Vital al fiecăruia, să fie discutat și analizat astfel încât să se găsească soluția cea mai bună, în condițiile date și în timp, să lucrăm la îmbunătățirea acestora.
    Cum spuneam înainte însă, atât timp cât neglijăm aspectele energetice, care sunt omniprezente și deși peste 90% din energii sunt invizibile, ele produc efecte foarte puternice. Astfel, în analiza Spațiului Vital, trebuie acordat un loc important aspectelor energetice, deoarece aici este implicat atât Corpul Energetic Individual cât și cel care rezultă prin intersecția și fuzionarea treptată a celor două corpuri într-unul singur. Acest nou Corp Energetic, este în fapt adevărata Familie!
    Am ajuns acum și la Integrare. După cum se vede, o parte foarte mare a relației (peste 80%!!) și a modului în care decurge relația în timp, este dată tocmai de aspectele energetice și de faptul că, corpurile Energetice se suprapun. Absolut orice formă de existență, are un Corp Energetic. Ceea ce diferă, este gradul de dezvoltare al acestui Corp Energetic, complexitatea funcțiilor pe care le îndeplinește.
    Este însă important să înțeleagă fiecare om că, obiectele din casă, amplasarea lor, felul în care circulăm printe ele, combinațiile de culori, anumite forme particulare, toate contribuie la crearea unui mediu energetic care poate fi atât favorabil dezvoltării, cât și nefavorabil. Poate exemplul cel mai sugestiv, sunt apa și aerul.
    Atunci când circulația apei este "normală", viața se dezvoltă. Recoltele sunt bogate. Pe de altă parte, când circulația apei este anormală (secetă, inundații) știm ce consecințe apar.
    La fel se petrece cu energiile. Anumite forme fizice, anumite substanțe, amplifică o anumită circulație a energiilor, altele o diminuează. O atitudine a unui partener, amplifică o energie, o alta o diminuează. Aceste lucruri trebuie atât cunoscute cât și învățate, astfel încât viața noastră să poată fi gestionată atât la nivel fizic cât mai ales, la nivel energetic.
    Aici intervin în măsură covârșitoare înțelegerile dintre parteneri privind analiza și structurarea dar mai ales, INTEGRAREA Spațiului Vital.
    Din această perspectivă, trebuie înțeles faptul că Spațiul Vital, este o construcție la care lucrăm permanent. A face asta inconștient, ne pune în situația de a trăi într-un mediu toxic și dăunător pentru sănătate. De aceea, trebuie abordată la modul conștient problema cunoașterii, înțelegerii și construirii acestuia, treptat. Aspectul cel mai important însă, este INTEGRAREA.
    În privința integrării Spațiului Vital, sunt câteva aspecte care sunt importante:
    — Capacitatea de a negocia și renegocia;
    — Cooperarea continuă, neîntreruptă;
    — Sprijinul reciproc în construirea Spațiului Vital Individual și respectiv a Spațiului Vital Comun.
    — Cooperarea în procesul fuzionării celor două Spații Vitale.
    A neglija aceste aspecte, duce la apariția fricțiunilor și de aici până la conflicte nerezolvabile, uneori este un drum foarte scurt.
    Acumularea unor astfel de tensiuni, generează în final rupturile, deoarece se ajunge la supra-saturație și așa cum bine se spune în popor, "Datoriile vechi, se plătesc cel mai greu".

    Partea I    Partea II    Partea III    Partea IV    Partea V

"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban