• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Filosofia muncii. Ce am învățat?

Creat de Monica Stănescu, Oct 16, 2022, 11:52 AM

« precedentul - următorul »

Monica Stănescu

Dacă vreodată te afli într-o încurcătură strict legată de domeniul muncii, la cine să apelezi, sau mai direct spus, cu cine să vorbești? Mai direct spus: te duci direct la un "cunoscător". Ce este un "cunoscător"? Un om care a schimbat cel puțin trei locuri de muncă. Altfel... E demagogie. Vorbe fără nici un fel de susținere. În niciun caz să apelezi la cineva care a fost întreținut de altcineva decât de el însuși!
Pentru început... Ce înseamnă "filosofie"? Cunoscând cât de cât limba greacă, mi-am permis să fac o traducere simplă, directă și eficientă a acestui cuvânt: "filos" înseamnă "prieten", iar "sofie" înțelepciune. Deci adevăratul sens al cuvântului "filosofie" este "prietenul înțelepciunii".

De ce am scris această introducere? Pentru că am "testat" ambele variante de-a lungul vieții. Așa am descoperit și/sau redescoperit FILOSOFIA MUNCII.
    Da, munca, la fel ca orice lucru practicat ceva mai mult timp, devine o adevărată artă. Iată ce am descoperit de-a lungul anilor!
    • Pentru un om care este pus la lucru de mic, acest domeniu intră în firesc, în normalitate. Ba chiar mai mult, în perioadele de repaos, își dă singur de lucru. Găsește ceva de făcut!
    • Un om care a fost mereu susținut, ajutat tot timpul de altcineva din afara sa, munca în general, indiferent sub ce formă ar fi, este o corvoadă, un chin, ceva ce trebuie făcut doar atunci când este constrâns. De vreo nevoie de-a lui, în nici un caz a altuia!
    • E imposibil să începi și să faci mai multe lucruri în același timp. Și să le duci la bun sfârșit pe toate! Poți face bine, cap-coadă, doar un singur lucru! Din acest motiv este bine să construiești o acțiune sau un plan, pe etape.
    • Întotdeauna la un loc de muncă sunt prezente ierarhiile. Firesc este ca responsabilitățile și drepturile să fie împărțite după aceste trepte. Cu timpul am constatat că, de cele mai multe ori aceste lucruri (drepturi și responsabilități) sunt invers proporționale cu treptele ierarhiei.
    • Șefii, superiorii, au dreptate tot timpul!?! Uneori da, alteori o dau în bară bine de tot! Ce e de făcut? Să observi și să înveți. Enorm de multe lucruri se pot învăța și din greșelile altora.
    • Prietenia poate exista la un loc de muncă doar dincolo de poartă. Pentru că la un loc de muncă pot exista doar relații de colaborare. Asta în cazul cel mai fericit! Altfel? E concurență, competiție. Pentru un post mai "călduț", un salariu mai bun, muncă cât mai puțină sau, eventual, responsabilități cât mai puține.
    • Un post este ocupat de cel "potrivit", "ales". În nici un caz de cel mai competent sau experimentat!
    • Foarte puțini oameni citesc cu atenție ceea ce semnează. Iar acest lucru este general valabil!
    • Comunicarea este un punct cheie la un loc de muncă. De ce? Monolog versus dialog! La un loc de muncă se poartă mai mult monologurile, iar rare sunt cazurile în care se poate purta un dialog și/sau se poate negocia.
    • Aproape oricine poate fi înlocuit cu altcineva. Inclusiv orice loc de muncă poate fi schimbat!
    • Remunerația. Dacă lucrezi la un loc de muncă unde plata remunerației este o problemă, PLEACĂ!
    • Orice om deține în fiecare zi 24 de ore. E treaba lui ce face cu timpul lui... După orele de program!
    • Un program de muncă echilibrat înseamnă 8 ore de lucru efectiv timp de 6 zile pe săptămână. Orice oră lucrată în plus peste cele 8 ore zilnice, produce efecte neplăcute și nedorite în alte domenii din viață: relațiile cu ceilalți, sănătatea corpului fizic și psihic. La fel se întâmplă și în cazul în care se lucrează mai mult de 6 zile pe săptămână!
    • Marea majoritate a oamenilor știu cât câștigă și foarte puțini știu pe ce cheltuie.
    • Pauzele și concediile de odihnă sunt o necesitate. Altfel, le iei de nevoie!
    • Ești fericit dacă lucrezi la un loc de muncă care îți place. De cele mai multe ori o faci de nevoie!
    • "Verba volant, scripta manet". Contractele scrise sunt singurele valabile, iar dacă vreo una din părți încalcă înțelegerea inițială, PLEACĂ CÂT MAI REPEDE DIN ACEL LOC!
    • În caz că apare vreo problemă legată de locul de muncă, apelează la persoanele competente, adică la cele care pot să te ajute să le rezolvi. În niciun caz să-ți treacă prin cap să apelezi la colegi!
    • Tăcerea e de aur uneori, mai ales dacă e vorba despre viața personală. Unii oameni se poartă prietenos cu tine doar ca să afle câte ceva despre tine, despre viața ta. Ca să aibă subiecte de discuție cu ceilalți!
    • Vezi-ți de treaba ta, de ce presupune că ai de făcut tu la locul tau de muncă. Altfel, ești "penalizat" într-un fel sau altul (te simți dărâmat după orele de program, rămâne treaba ta neterminată sau făcută de mântuială, etc, etc).
    • Munca începe odată ce ai plecat de acasă și se termină odată ce ai ieșit pe poarta/ușa locului de muncă. Viața personală începe odată ce ai părăsit locul de muncă și se termină odată ce ai ieșit pe ușa casei spre locul de muncă. Amestecatul celor două conduce la adevărate catastrofe și nenumărate eșecuri în ambele părți.

Cam atât deocamdată. Voi ce ați învățat de la locul vostru de muncă?

Monica Stănescu, Erlensee, 19 oct. 2022

Șerban Stănescu

Dragă Monica,
Am citit pe nerăsuflate!

Sunt foarte multe lucruri spuse aici, la care și eu am nevoie să cuget, deși noi doi, am avut multe discuții pe tema asta...

Uite ce mi-a atras atenția în mod special, poate și datorită unor experiențe dureroase:

Citat din: Monica Stănescu din Oct 16, 2022, 11:52 AM• Munca începe odată ce ai plecat de acasă și se termină odată ce ai ieșit pe poarta/ușa locului de muncă. Viața personală începe odată ce ai părăsit locul de muncă și se termină odată ce ai ieșit pe ușa casei spre locul de muncă. Amestecatul celor două conduce la adevărate catastrofe și nenumărate eșecuri în ambele părți.
[...]

Multă lume, face exact pe dos și costurile, sunt imposibil de evaluat corect, pentru că au un efect aditiv: se adună și cresc, la fel ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește. Mi-a plăcut enorm povestea lui Jordan Peterson, cu Dragonul. Exact despre asta e vorba aici! În timp, amestecul acesta, duce la separarea partenerilor...

Mulțumesc pentru incursiunea detaliată!
Am practic aceleași opinii. Poate și pentru că m-am izbit de multe dintre cele enumerate, chiar în mod repetat...

Toate gândurile bune! :)
"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban