• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.
 

Setea și Digestia

Creat de Șerban Stănescu, Mar 14, 2025, 03:00 PM

« precedentul - următorul »

Șerban Stănescu

Setea și Digestia


    Narativele legate de sete

    De-a lungul vieții, m-am întâlnit cu două povești (narative) mai răspândite, legate de sete:
  • "Ai mâncat prea sărat". Aici, practica demonstrează cu totul altceva.
  • "Ai băut cam mult". Aceasta, se referă desigur la consumul de băuturi alcoolice.

    În ce măsură se verifică în practică cele două povești?


    Observațiile mele

    În cei 21 de ani de experimente legate de hrănire, m-am străduit să mă bazez pe observațiile proprii legate de ceea ce mănânc și de efectul pe care îl obțin. Cum răspunde Corpul Fizic la mâncare.
    În articolele anterioare, am abordat mai multe aspecte legate de digestie și de influența mâncării asupra digestiei.
    Povestea a început atunci când, folosindu-mă de experiența Postului cu Apă, am remarcat aspecte dificil de explicat prin "știința oficială".
    Astfel, am remarcat importanța Apei în procesul de Hrănire și influența extrem de ridicată a cantității de Apă asupra procesului digestiei.
    M-a interesat de-a lungul anilor, să clarific ce anume poate cauza această senzație: setea.
    Având la bază un liceu de chimie, am pornit de la această zestre și m-am întrebat care pot fi procesele de bază ale digestiei.
    Am descoperit astfel că avem două procese de bază: hidroliza și reacțiile de tip Redox (Oxido-reducere). Acestea două sunt cele mai răspândire reacții chimice și mare parte din industria chimică, se bazează pe astfel de procese.
Evident, mai sunt și alte tipuri de reacții în chimie, dar acestea interesează cel mai mult în procesul digestiei.
    Astfel, devine destul de evident faptul că, pentru a putea obține nutrienții necesari din alimente, avem nevoie de un solvent: Apa.
    Celulele, așa cum ne învață biologia din școala generală și liceu, se hrănesc cu electroliți. Simplificând la maximum, electroliții sunt fie soluții apoase ale unor săruri ionizabile (anorganice și organice), fie soluții ale unor compuși liposolubili (solubili în grăsimi).
    Astfel, devine clar faptul că ceea ce numim "sete", este modul în care organismul avertizează cu privire la deficitul de Apă din organism.
    Cu alte cuvinte, atunci când cantitatea de mâncare consumată are un conținut prea ridicat în Solide, avem nevoie de multă Apă, pentru a putea obține electroliții necesari hrănirii celulelor, pe de o parte; pe de altă parte, o cantitate de apă semnificativă, se consumă în procesele de fragmentare a unor compuși cu molecule mari, complexe, cum sunt grăsimile animale, de pildă. Deși în aceste procese Apa are doar un rol de catalizator, este important de subliniat faptul că există două tipuri de Apă:
    Apa Biologic Activă, care se găsește în Apa netratată termic (ne-fiartă) și în alimentele vegetale.
    Apa Biologic Pasivă, este o Apă "uzată" sau altfel spus, este o Apă reciclată, provenită din diferitele reacții de rupere a moleculelor complexe din mâncare, în cadrul proceselor Redox.
    Această din urmă formă de apă, este Apa care este reținută în țesuturi și este răspunzătoare în cea mai mare parte de fenomenul numit "îngrășare".
    Acest lucru este ușor de constatat de către cei carte țin Post cu Apă: în primele zile, pierdeile în greutate sunt masive.
    La alte forme de Post, mai puțin severe decât Postul cu Apă, fenomenul "slăbirii", este poate mai puțin rapid, dar se observă.
    Astfel, o viteză a pierderii în greutate de 15 – 20 kilograme în aproximativ 30 zile de Post, este un fenomen destul de răspândit și cunoscut.
    Cum o astfel de slăbire rapidă este dificil de explicat prin pierderea (arderea) "grăsimilor", era nevoie de o altă explicație, cu atât mai mult cu cât atunci când dieta este foarte săracă în grăsimi, este dificil de explicat de unde provine o astfel de cantitate uriașă de grăsimi.
    Pe de altă parte, chimia și biologia ne explică conceptele "concentrație" și respectiv "metabolism".
    Astfel, pe lângă toxinele pe care le consumăm din mâncare, în procesul digestiei, se produc și alte substanțe care provin din dezasimilație și care trebuie eliminate, ele fiind practic, toxine.
    Atunci când concentrația acestor toxine depășește un anumit nivel, organismul este nevoit să stocheze apă în țesuturi, pentru a reduce concentrația medie.
    Probabil cea mai neglijată parte a acestui aspect, este aciditatea.
    Astfel, mare parte a toxinelor sunt substanțe acide, fie provenite direct din mâncare (mâncărurile acre), fie rezultate din procesele de digestie.
    Din nefericire, extrem de puțini oameni înțeleg că echilibrul, Armonia Ființei, presupune menținerea unui pH de 7,1 – 7,2.
    Asta, însemnând "ușor bazic".
    Cred că este ușor de înțeles pentru oricine că un acid cu concentrație mare, produce arsuri chimice, care uneori pot fi grave, însemnând deteriorarea a milioane de celule, într-un timp extrem de scurt, raportat la capacitatea de regenerare a organismului. Din acest motiv, organismul apelează la retenția în țesuturi de Apă Biologic Pasivă. Acest fenomen, lasă impresia "îngrășării", care cum se poate înțelege, este de fapt un semn al unui nivel de intoxicare foarte ridicat pe de o parte și pe de altă parte, al unei digestii disfuncționale.

    Cum pot fi verificate aceste afirmații?

    Fie prin Auto-Observare continuă și foarte multe experimente alimentare făcute Conștient, fie prin măsurare Radiestezică (pentru cine practică Radiestezia), fie prin analize de laborator.
    În vremea din urmă, pe piață au apărut pH-metre la prețuri accesibile, deci aproape oricine își poate procura un astfel de aparat și poate măsura nivelul acidității mâncărurilor. Majoritatea felurilor de mâncare, au un pH acid, la unele feluri de mâncare (murături și ciorbe de exemplu), aciditatea fiind chiar foarte ridicată: 3 – 3,5, uhneori, chiar mai mare (2 - 3).
    Deși medicina oficială oferă o altă explicație hiper-acidității gastrice, gastritelor și ulcerelor, o privire din perspectiva acidității mâncărurilor consumate, clarifică adevărata cauză a multor boli digestive, inclusiv a diabetului (disfuncție a pancreasului).


    Concluzie

    Multe din problemele de sănătate pot fi evitate și chiar tratate, dacă privim cu seriozitate maximă simptomul "sete" pe de o parte; pe de altă parte, este necesar să înțelegem că pentru organism, Apa este de neînlocuit și că a consuma orice alte lichide, doar sporește canitatea de Apă Biologic Pasivă, îngreunând astfel digestia și ducând la îngrășare.






"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban