• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Autovindecare. Carența de Vitamina A

Creat de Monica Stănescu, Iun 15, 2025, 12:15 PM

« precedentul - următorul »

Monica Stănescu

Acest articol (și cele care vor urma eventual pe această temă) este în nici un caz unul care se "ridică" împotriva medicinei alopate, ci pur și simplu este o concluzie la care am ajuns în urma unor evenimente (mai rxact probleme de sănătate) prin care am trecut.
Întotdeauna am avut probleme în a lua pastile. De ori fel. Chiar și acum apelez la pastile doar când durerea urcă undeva pe "scara durerii" undeva, de pe la nivelul 8. Mama alerga după mine sau apela la tot felul de tertipuri ca să mă păcălească, să mă determine să înghit pastile. Și de cele mai multe ori s-a întâmplat să le vomit aproape imediat după ce ajungeau în gât! 
Și totuși, sunt un om ca oricare altul, care, din când în când, mai are probleme de sănătate, iar atunci m-am învățat să le tratez din timp, încă de la primele simptome.

Carența de Vitamina A

M-am născut cu o piele uscată, deci predispozițiile spre probleme de sănătate legate de acest "înveliș" sunt în cazul meu, ceva mai ridicate în comparație cu alți oameni. Exemple de astfel de probleme pot fi destul de multe, începând de la tot felul de alergii apărute la contactul direct cu tot felul de substanțe sau materiale, pe care pielea mea le consideră mult mai agresive decât le poate ea suporta! 
Uneori acest lucru poate fi un avantaj, alteori un dezavantaj. Depinde de perspectiva din care este privită această problemă!
Una din problemele care s-a repetat de nenumărate ori de-a lungul timpului, a fost "crăparea" pielii de pe extremitățile corpului, deci în locurile în care a fost mai expusă. În urmă cu câteva zile am constatat că mă doare talpa la un picior. "Iar?!?" îmi zic în mintea mea... Da. Iar.
Acest dialog interior a fost purtat la început cu mine însumi, apoi cu Șerban, cel cu care împart tot și de la care am învățat atât de multe!!! Șerban mi-a spus doar atât: "Vitamina A. Ai carențe în organism din această vitamină și din câte știu eu, se găsește în morcovi și pește." Șerban mi-a dat doar direcția, unde și ce să caut. Atât. Restul? Este treaba mea! Este treaba mea să caut dacă mai sunt și alimente care conțin această vitamină și să aleg din ele ce consum. Ceea ce am și facut!
Din lista găsită pe net am ales câteva cu care mă împac și sunt accesibile: salate de tot felul (doar cele cu frunze verzi), morcovi, spanac, pepene galben, ouă, lactate. La nici 24 de ore de la consumarea unor alimente de culoare verde și galbenă, crăpăturile au început să se închidă singure. Deci se poate!

Ce am învățat eu din pățania asta? Mai multe!
1. Să comunic cu cei apropiați despre orice nedumerire. Este imposibil ca un om să le știe pe toate!
2. Să iau măsuri la primele simptome. Mai ușor stingi o scânteie decât un foc aprins!
3. Să consum ceva mai des și regulat alimente de aceste culori.
4. Să scriu despre ce am pățit și cum am procedat. Așa țin mai bine minte.
5. Să fac publice cele scrise. Poate pot fi și altcuiva de folos!

În încheiere, doresc tuturor cititorilor acestui forum multă sănătate!

Rezumat generat de AI

Vitamina A se găsește în principal în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul, ouăle și produsele lactate, dar și în legume și fructe colorate sub formă de provitamină A, cum ar fi beta-carotenul. 
Surse bogate în vitamina A (retinol):
  • Ficatul: Ficatul de vită este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A. 
  • Ouăle: Galbenușul de ou conține vitamina A. 
  • Produsele lactate: Laptele, brânza (în special cheddar), untul și iaurtul pot fi surse bune de vitamina A, mai ales cele fortificate. 
  • Peștele: Anumite tipuri de pește, cum ar fi somonul, heringul și macroul, conțin vitamina A. 
Surse bogate în provitamină A (beta-caroten):
  • Legumele cu frunze verzi: Spanacul, salata verde și varza conțin beta-caroten. 
  • Legumele și fructele colorate: Morcovii, dovleacul, cartofii dulci, ardeii roșii, mango, caisele și pepenele galben sunt bogate în beta-caroten. 
Pentru a asigura un aport optim de vitamina A, este recomandat să includeți în dietă o varietate de alimente atât de origine animală, cât și vegetală. 

Șerban Stănescu

Am apreciat întotdeauna cercetarea aplicativă!
Mă bucur că ai oferit cititorilor o poveste care, cred eu, este destul de comună, adică, poate fi ușor verificată de oricine.
Ai prezentat aici de asemenea și un mod de lucru: cercetare, documentare, analiză, decizie, experiment și de la capăt.
Fără îndoială, o dezbatere, așa cum ai sugerat în articol, este oricând de dorit.
Am remarcat de semenea ideea de a folosi AI (Artificial Intelligenece) într-un mod constructiv. Cred că, în ultimă instanță, ce va deveni AI, depinde de noi, de felul în care interacționăm cu aceată AI.
"E foarte ușor să mori pentru o idee; e mult mai greu să trăiești pentru aceasta!"
Cu cele mai bune gânduri,
Șerban