• Welcome to Autocunoaștere, Autoinstruire, Autodezvoltare, Transformare Personală.

Alegeri

Creat de Monica Stănescu, Mar 11, 2023, 09:14 AM

« precedentul - următorul »

Monica Stănescu

Alegeri
"Cum să aleg?", "Ce să aleg?". Cred că fiecare dintre noi a trecut prin momente când și-a pus astfel de întrebări și, evident, a căutat răspunsuri la ele. Cândva, mi s-a spus CUM se învață să iei decizii bune: luând decizii proaste!  :o Pentru că este una, poate chiar singura din variantele prin care poți să afli ce îți displace! De fapt, ce îți displace sunt... Consecințele!  ;D
Lăsând gluma deoparte, deși iși are rostul ei mai ales în momentele tensionate, deciziile sunt decizii. Efectele sunt cele care determină dacă o decizie (plus acțiunea potrivită cu ea), a fost una "bună" sau una "rea". Deciziile sunt alegeri, iar acestea sunt luate pe baza unor "povești" pe care ni le spunem și în care credem. Este vorba în esență, de "credințele" noastre. Despre aceste credințe o să scriu un articol dedicat, pentru că, de-a lungul anilor, mi-am dat seama că sunt  "povești" care ajută, relaxează, iar altele care mă blochează.
Alegerile! În primul rând, ca să poți face o alegere, e necesar să știi care îți sunt opțiunile. Cu cât cauți să vezi care sunt acestea, se petrece un fenomen de multiplicare. Dacă la început vezi doar una sau două, în scurt timp îți dai seama că, de fapt, sunt mai multe. Desigur, înșiruirea acestora în scris, poate ajuta! Bun! Să trecem mai departe! Să zicem că ai descoperit câteva opțiuni. Aici e aici... Ce faci mai departe? Care din ele e cea mai "bună"? O variantă ar fi să reflectezi la care ar fi consecințele la fiecare în parte. O astfel de metodă de alegere e una bazată strict pe rațiune. Pentru că e un mod de gândire de genul "Dacă fac așa, iese așa". Uneori însă, iese altceva, cu totul altceva decât te-ai fi așteptat! De ce? Ca să afli răspunsul... Înapoi la opțiuni! Care din variante ai ales? Și pe ce "bază"? Pentru că dacă alegerea a fost făcută doar pe baza a ceea ce-ți spune DOAR mintea sau DOAR inima, efectul este limitat.
Mai există și o altă variantă pe care am testat-o și pe care o împărtășesc aici și acum.  ;) Testul l-am făcut la scară mică, ceva de genul alegerilor banale, legate de "trivialități".
Ce să fac astăzi? Poate fi vorba despre orice! Mers la plimbare sau la cumpărături sau la job, citit o carte, scris câteva rânduri, făcut o activitate prin casă, schimbat câteva informații/idei/cuvinte cu altcineva, vizionat un film, etc, etc.
După cum se vede, lista opțiunilor este destul de lungă! De unde să începi? Ce să faci mai întâi și ce poți amâna, astfel încât la finalul zilei să fii mulțumit de tine? Aici e aici... Pentru că EXISTĂ O CHICHIȚĂ care dă tonul pentru întreaga zi, apoi, dacă urmezi același drum, tonul se întinde pe luni, ani, zeci de ani.
În ce constă diferența? În ceea ce simți! Implicarea propriilor sentimente în alegeri, dă tonul. Dintre cele câteva opțiuni, UNA IESE ÎN EVIDENȚĂ. Chiar dacă este puțin, CONTEAZĂ! E ca și cum ar "licări" mai tare decât toate celelalte. Acea opțiune este încărcată cu ceva mai multă energie și ESTE CEA MAI APROPIATĂ DE SUFLETUL TĂU, de ESENȚA TA. Mergi în acea direcție! Până când? Până unde poți! Și fără a aștepta cumva vreun rezultat anume, o "răsplată". Renunță la orice fel de așteptări. Just do it, ca în reclama Nike.  ;D
Așa am procedat recent și, spre uimirea mea, au urmat o serie întreagă de sincronicități, de coincidențe favorabile, de parcă întreg Universul contribuia la alegerea făcută. Am simțit o scânteie mică, mică de tot și i-am urmat "lumina". Și am primit "lumină"! Ce fac mai departe? Las să treacă acea "lumină" PRIN MINE, să lumineze TOT, inclusiv variantele/opțiunile cu consecințe, hai să le spun, nepreferate. Pentru că:
ADEVĂRATA EVOLUȚIE ÎNSEAMNĂ INCLUDERE, ÎN NICI UN CAZ EXCLUDERE!
Apoi, după ce am ajuns la capăt cu opțiunea aleasă, trec la următoarea care, la fel, iese cumva în evidență. Și tot așa!
Bineînțeles, s-ar putea ca la finalul unei zile, să rămână câteva opțiuni rămase neexplorate. Va veni și timpul lor! Când e timpul lor? Când vor transmite acel "semnal", acea "licărire"! Atunci e timpul cel mai potrivit pentru ele!